Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Karácsonytól újra teljes életet él Argun, a tigris

2001.12.21. 09:35
Minden oka megvan az örömre a Fővárosi Állat- és Növénykert Argun nevű nyolcéves tigrisének. Nem tudni, hogy a csütörtökön átadott, a réginél sokkal nagyobb kifutójának, vagy leendő menyasszonyának örül-e majd jobban a királyi hím. Az biztos, hogy a villanypásztort nem fogja szeretni.
Új, korszerű, a réginél mintegy ötször nagyobb, majdnem 800 négyzetméteres kifutórendszer épült a veszélyeztetett nagyragadozók számára a Fővárosi Állat- és Növénykertben; a három részre osztható tigriskifutót csütörtökön adták át az intézményben.

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója az avatáskor elmondta: a 80 millió forintos beruházás építési munkálatait az idén szeptemberben kezdték el. A program végrehajtásához jelentős támogatást, mintegy 24 millió forintot kaptak a Környezetvédelmi Alaptól céltámogatásként, a személyi jövedelemadó felajánlásokból befolyt pénz pedig 28 millió forintot tett ki. Ehhez hozzáadódott még az Állatkerti Alapítvány 25 milliós és a Mester Kiadó 5 millió forintos anyagi segítsége. A Fővárosi Önkormányzat, az intézmény tulajdonosa nem járult hozzá a projekthez.

A főigazgató szavai szerint nem csupán arról van szó az új tigriskifutó kapcsán, hogy egy minden állatkert díszére váló létesítményt hoztak létre, hanem így már az állattartásról szóló szigorú jogszabálynak is megfelelnek.

Az új tigriskert három részre osztható, akár három vagy több állat elkülönítésére, vagy akár három különböző faj elkülönített tartására is megfelel. A kifutók mindegyikét négy méter magas kerítés, illetve villanypásztor veszi körül. Mindhárom kifutórészben egy-egy medence található, illetve a kifutókban talajcserét is végrehajtottak. A külső bemutatótermekhez három belső állattartó tér, egy elkülönítő, illetve számos zsiliptér tartozik.

Az állatkert új tigriskertjét az intézmény nyolcéves Argun nevű hím tigrise mellett hamarosan egy Skóciából, Edinburghból érkező - Lyes névre hallgató - nőstény is elfoglalja. A két éve megözvegyült Argun számára egy nemzetközi fajkoordinátor választotta ki a menyasszonyt.