Jolán
2 °C
4 °C

Tilos meghalni egy francia faluban

2008.03.06. 15:10
Nincs több hely a falu temetőjében, ezért a polgármester rendelete értelmében senki nem halhat meg a franciaországi Sarpourenxben akinek nincs megváltott helye a temetőben, de azt szeretné, hogy ott temessék el. A polgármester ezzel a döntéssel tiltakozik az illetékes közigazgatási bíróság határozata ellen, amely megakadályozta, hogy szomszédos magánterületeket is a temetőhöz csatoljanak.

A Franciaország délnyugati részén található Sarpourenx polgármestere figyelmeztette a lakosokat, hogy súlyos büntetésre számíthatnak, ha meghalnak, mivel nincs több hely a 260 fős falu temetőjében, írja a Reuters. "A község minden olyan lakosának tilos meghalnia, akinek nincs megváltott helye a temetőben, de azt szeretné, hogy Sarpourenxben temessék el. A rendeletet megszegők súlyos büntetésre számíthatnak" - áll Gerard Lalanne rendeletében.

A polgármester elmondta, hogy a drasztikus lépéssel akar tiltakozni az ügyben illetékes közigazgatási bíróság döntése ellen, amely nem engedélyezte, hogy a 400 négyzetméteres temetőhöz csatolják a szomszédos 5000 négyzetméteres mezőgazdasági területet, amely magántulajdonban van. Lalanne hozzátette, hogy az első halottat, akit nem tudnak eltemetni, elküldi a megyei országgyűlési képviselőnek. "Sokan csak nevetnek a döntésen, de mi nagyon nem" - mondta a hétvégi újraválasztására készülő hetvenéves Lalanne, aki szerint a probléma annak ellenére sürgető, hogy 2007-ben csak egy ember halt meg a 260 fős faluban.

A döntés előtt Lalanne egyébként felvette a kapcsolatot Cugnaux polgármesterével, aki még 2007 novemberében hozott hasonló rendeletet saját falujában, írja a LaDépêche.fr. Abban az esetben a temetőhöz csatolandó területek egy katonai bázis biztonsági körzetén belülre estek, ezért nem akarták engedélyezni a temető bővítését. Cugnaux polgármestere azonban januárban bejelentette, hogy tiltakozásukkal sikerült kedvező döntésre bírniuk a megye vezetését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?