István, Vajk
17 °C
34 °C

Tilos meghalni egy francia faluban

2008.03.06. 15:10
Nincs több hely a falu temetőjében, ezért a polgármester rendelete értelmében senki nem halhat meg a franciaországi Sarpourenxben akinek nincs megváltott helye a temetőben, de azt szeretné, hogy ott temessék el. A polgármester ezzel a döntéssel tiltakozik az illetékes közigazgatási bíróság határozata ellen, amely megakadályozta, hogy szomszédos magánterületeket is a temetőhöz csatoljanak.

A Franciaország délnyugati részén található Sarpourenx polgármestere figyelmeztette a lakosokat, hogy súlyos büntetésre számíthatnak, ha meghalnak, mivel nincs több hely a 260 fős falu temetőjében, írja a Reuters. "A község minden olyan lakosának tilos meghalnia, akinek nincs megváltott helye a temetőben, de azt szeretné, hogy Sarpourenxben temessék el. A rendeletet megszegők súlyos büntetésre számíthatnak" - áll Gerard Lalanne rendeletében.

A polgármester elmondta, hogy a drasztikus lépéssel akar tiltakozni az ügyben illetékes közigazgatási bíróság döntése ellen, amely nem engedélyezte, hogy a 400 négyzetméteres temetőhöz csatolják a szomszédos 5000 négyzetméteres mezőgazdasági területet, amely magántulajdonban van. Lalanne hozzátette, hogy az első halottat, akit nem tudnak eltemetni, elküldi a megyei országgyűlési képviselőnek. "Sokan csak nevetnek a döntésen, de mi nagyon nem" - mondta a hétvégi újraválasztására készülő hetvenéves Lalanne, aki szerint a probléma annak ellenére sürgető, hogy 2007-ben csak egy ember halt meg a 260 fős faluban.

A döntés előtt Lalanne egyébként felvette a kapcsolatot Cugnaux polgármesterével, aki még 2007 novemberében hozott hasonló rendeletet saját falujában, írja a LaDépêche.fr. Abban az esetben a temetőhöz csatolandó területek egy katonai bázis biztonsági körzetén belülre estek, ezért nem akarták engedélyezni a temető bővítését. Cugnaux polgármestere azonban januárban bejelentette, hogy tiltakozásukkal sikerült kedvező döntésre bírniuk a megye vezetését.