Valér
4 °C
8 °C

Női metrószakaszokkal a fogdosás ellen

2005.05.26. 07:38
Tokióban olyan vagonokat állítottak be számos metrószakaszon, amelyeket csak nők használhatnak. Az intézkedés célja, hogy a zsúfolt vagonokban megkíméljék a nőket a fogdosástól, illetve attól, hogy mobiltelefonnal obszcén felvételeket készítsenek róluk.
Tokióban kilenc nagy közlekedési magántársaság és metró avatott a közelmúltban olyan vagonokat, amelyeket csak nők használhatnak.

A reggeli csúcsban állnak ezek a kocsik rendelkezésre, hogy megkíméljék a nőket attól, hogy fogdossák őket, vagy obszcén felvételeket készítsenek róluk, többnyire mobiltelefonnal, a szoknyájuk alatt, amire reagálni sem tudnak a kocsik kapacitását háromszorosan meghaladó zsúfoltságban.

Egyre több

Egy 2004-es felmérés szerint az áldozatok kétharmada 20 és 30 év közötti nő. A múlt évben az ilyen jellegű szexuális zaklatás miatt feljelentések száma meghaladta a kétezret, ami az 1996-os feljelentések háromszorosa. A panaszok 1886 esetben vezettek letartóztatáshoz. Az elkövetők kora 14 és 80 év között mozgott. Szakértők szerint e nagy szám nem jeleni, hogy ennyivel növekedett ezeknek a bűncselekményeknek a száma, inkább arról van szó, hogy a nőkben tudatosult: ezeket nem lehet szó nélkül hagyni és a bűnösnek felelnie kell - írta az El País című spanyol napilap.

A nőknek szóló vagonok létrehozása a rendőrség ajánlására történt, és az első hetekben maguk a rendfenntartó szervek ügyeltek az állomásokon az új rendelkezés betartására.

"A férfiaknak meg kell tanulniuk tiszteletben tartani a nők jogait, de ez nehéz lesz, amíg vannak olyan képregények és televíziós programok, amelyek szórakoztatónak találják az ilyen magatartást és inkább utánzásra ösztönöznek. Az új generáció más lesz, nem követi el ezeket a bűncselekményeket és másoktól sem fogja eltűrni" - nyilatkozta Hirani Emiko, a legnagyobb japán nőszövetség elnöke.

Oldott légkör

A nők örülnek az új rendelkezésnek, a férfiak különbözőképpen reagálnak. Van, aki pozitívnak tartja, mondván, így legalább nem vádolhatják a férfiakat azzal, hogy perverzek, mások szerint az lesz a következménye, hogy a férfiak vagonjai még tömöttebbek lesznek, és vannak, akik kifejezetten a férfiakkal szembeni diszkriminációnak tartják.

Az első tapasztalatok szerint a szerelvények elején lévő, rózsaszín csíkokkal megjelölt vagonokban oldottabb a légkör.