Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A rendőrök két hónapja demonstrálták a tömegoszlatást

2006.09.19. 14:20
Alig két hónappal a hétfői tévéostrom előtt tömegoszlatási bemutatót - hivatalosabban fogalmazva csapatszolgálati bemutatót - tartott a rendőrség Budapesten.

Tömegoszlatási bemutatót tartott a rendőrség július elején a Rendészeti Biztonsági Szolgálat Kerepesi úti telephelyén. A két hónappal ezelőtti tömegkezelési gyakorlatot kifejezetten újságírók és fotóriporterek részére szervezték, hogy demonstrálják milyen módszerekkel kezelik a fékevesztett tömeget.

Az apropót a Magyar Nemzet fotósa elleni támadás szolgáltatta, ami után az Országos Rendőr-főkapitányság és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége között is egyeztetés kezdődött arról, hogyan lehetne felismerhetővé tenni a rendőrök számára a sajtó éles helyzetben dolgozó munkatársait. A találkozón Bene László országos rendőrfőkapitány felvetette, hogy a sajtó munkatársai vegyenek részt egy tömegkezeléssel összefüggő csapatszolgálati bemutatón.

Fotó: ReBisz
Fotók: ReBisz

A június hetedikén megtartott csapatszolgálati bemutatón rendbontó szurkolói csoportok ellen mutattak be alaki gyakorlatokat, többek között vízágyús bemutatót is láthattak a média munkatársai, olyan bemutatót, ami hétfőn este élesben kudarcot vallott.

A meghívott pszichológus szakértő, Végh József tájékoztatást tartott a látott és végrehajtott feladatokról. Elmondta, hogy milyen pszichológiai hatások érik a rendőröket az intézkedés során.

A pszichológus tájékoztatása szerint minden ember, minden egyes észlelését és reakcióját teljesen átszövi az érzelem, és ennek megfelelően a rendőrök sem tudnak teljesen racionálisan, mindig hideg fejjel dönteni - főként stresszes szituációkban, mint amilyen egy tömeges rendezvény biztosítása. Emiatt külön fel kell készíteni őket, hogy megtanulják kezelni, ha például durván szidalmazzák őket.

Nagymértékben meghatározza a rendőri intézkedést az érzelmi előkészítettség is, azaz hogy milyen érzelmekkel kerülnek bele a rendőrök egy szituációba. A folyamatos bosszantás, ami megelőzi az intézkedést, negatív érzelmi beállítódást okoz.

A kialakult stresszes állapot nagy mértékben gátolja a szakszerű intézkedést, mivel csökkenti az ésszerű gondolkodást és korlátozódnak a tudatos cselekvések. Sokszor kialakul például csőérzékelés, és a valóság-észlelés is teljesen megváltozik a stressz hatására.