Gusztáv
3 °C
6 °C

A rendőrök két hónapja demonstrálták a tömegoszlatást

2006.09.19. 14:20
Alig két hónappal a hétfői tévéostrom előtt tömegoszlatási bemutatót - hivatalosabban fogalmazva csapatszolgálati bemutatót - tartott a rendőrség Budapesten.

Tömegoszlatási bemutatót tartott a rendőrség július elején a Rendészeti Biztonsági Szolgálat Kerepesi úti telephelyén. A két hónappal ezelőtti tömegkezelési gyakorlatot kifejezetten újságírók és fotóriporterek részére szervezték, hogy demonstrálják milyen módszerekkel kezelik a fékevesztett tömeget.

Az apropót a Magyar Nemzet fotósa elleni támadás szolgáltatta, ami után az Országos Rendőr-főkapitányság és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége között is egyeztetés kezdődött arról, hogyan lehetne felismerhetővé tenni a rendőrök számára a sajtó éles helyzetben dolgozó munkatársait. A találkozón Bene László országos rendőrfőkapitány felvetette, hogy a sajtó munkatársai vegyenek részt egy tömegkezeléssel összefüggő csapatszolgálati bemutatón.

Fotó: ReBisz
Fotók: ReBisz

A június hetedikén megtartott csapatszolgálati bemutatón rendbontó szurkolói csoportok ellen mutattak be alaki gyakorlatokat, többek között vízágyús bemutatót is láthattak a média munkatársai, olyan bemutatót, ami hétfőn este élesben kudarcot vallott.

A meghívott pszichológus szakértő, Végh József tájékoztatást tartott a látott és végrehajtott feladatokról. Elmondta, hogy milyen pszichológiai hatások érik a rendőröket az intézkedés során.

A pszichológus tájékoztatása szerint minden ember, minden egyes észlelését és reakcióját teljesen átszövi az érzelem, és ennek megfelelően a rendőrök sem tudnak teljesen racionálisan, mindig hideg fejjel dönteni - főként stresszes szituációkban, mint amilyen egy tömeges rendezvény biztosítása. Emiatt külön fel kell készíteni őket, hogy megtanulják kezelni, ha például durván szidalmazzák őket.

Nagymértékben meghatározza a rendőri intézkedést az érzelmi előkészítettség is, azaz hogy milyen érzelmekkel kerülnek bele a rendőrök egy szituációba. A folyamatos bosszantás, ami megelőzi az intézkedést, negatív érzelmi beállítódást okoz.

A kialakult stresszes állapot nagy mértékben gátolja a szakszerű intézkedést, mivel csökkenti az ésszerű gondolkodást és korlátozódnak a tudatos cselekvések. Sokszor kialakul például csőérzékelés, és a valóság-észlelés is teljesen megváltozik a stressz hatására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!