Gerzson
-3 °C
2 °C

Egy ország aggódik az epilepsziás kisfiúért

2006.03.06. 10:07
Édesanyja könyörgéssel, apja fenyegetésekkel próbálta jobb belátásra bírni Tommaso Onofrio elrablóit. A rendőrség a szervezett alvilágra gyanakszik, a gyermek életéért focimeccseken, miséken és szakszervezeti üléseken is könyörögtek.

Ötödik napja tart a rendőrség hajszája egy 17 hónapos, epilepsziás kisfiú és elrablói után, írja a Guardian. A hatóságokat egyre jobban szorítja az idő, mivel a gyermek súlyos beteg és naponta kétszer gyógyszerezésre szorul.

Tommaso Onofriót a múlt hét csütörtökön rabolták el casalbaroncolói, Parma melletti otthonából. A szülők először betörésre gyanakodtak, de a nyomozás adatai szerint szervezett gyermekrablásról lehet inkább szó.

A szülőket faggatták

Az Onofrio család, a két szülő, Paola és Paolo, a kis Tommaso és nyolc éves bátyja, Sebastiano éppen csütörtök esti vacsorájához készülődött, amikor hirtelen sötétség borult a házra. Paolo kiment, hogy megnézze, mi történt, ekkor két "betörővel" találta szembe magát. A két emberrabló megkötözte a család tagjait, a síró Tommasót pedig kirángatta etetőszékéből, írja a Guardian.

Az emberrablók eddig nem jelentkeztek, váltságdíjat sem követeltek. Mivel egyelőre semmilyen indíték nem merült fel - Paolo és Paola is a helyi postán dolgozik, nem gazdag emberek - a rendőrség egy ideig családon belüli ellentétekre is gyanakodott. Egész hétvégén faggatták a szülőket, a nyolcéves Sebastianót orvos jelenlétében hallgatták ki, de nem sikerült ellentmondást találni történetükben.

Könnyek és fenyegetések

A két szülő vasárnap sajtótájékoztatót tartott. Paola Onofrio elmondta, hogy gyermekének naponta kétszer nagy adag görcsoldó gyógyszerre van szüksége. "Kérem, valaki adja át üzenetünket az emberrablóknak, értessék meg velük, hogy ez megmentheti a kisfiam életét" - mondta, majd könnyekben tört ki. Férje, Paolo inkább fenyegetőzött. "Adják vissza a fiam, mielőtt én megyek megkeresni" - mondta.

A rendőrség az apa fenyegetései után elkezdte vizsgálni, hogy esetleg a szervezett alvilágnak köze lehet-e az emberrabláshoz. Munkájukat olasz sajtóértesülések szerint immár egy bűnbánó maffiózó, egy pentito is segíti.

A kis Tommaso sorsát egész Olaszország aggodalommal figyeli, írja a Guardian. A hétvégi labdarugó-bajnoki fordulóban a hangosbemondó minden meccsen üzent az emberrablóknak, ahogy a San Remo-i popfesztiválon fellépő Eros Ramazzotti és Laqura Pausini is a színpadról. Rómában nyolcezer szakszervezeti munkás fordult kéréssel az emberrablókhoz, akiket a bolognai püspök is megpróbált jobb belátásra bírni vasárnapi miséjén.