Gerzson
-3 °C
2 °C

Újabb arclenyomatot találtak a torinói leplen

2004.04.13. 17:45
Tudósok újabb arclenyomatot véltek felfedezni a vallástörténetbe torinói lepel néven bevonult, sokak által Krisztus halotti leplének, mások által hamisítványnak tartott szöveten. A lepel valódiságát erősíthetii meg a hátoldalon talált arcmás, amely nem egyezik meg a Jézus arcának tartott már ismert vonalakkal.
A több mint 4 méter hosszú leplen, amelyen valóban jól kivehető egy férfi arcának és testének lenyomata, a neves londoni kutatóintézet, az Institute of Physics végzett újabb kutatásokat a lepel három évvel ezelőtti részleges restaurációja után.

Kié a másik arc

Az intézet bejelentése szerint a digitális technikával készített felvételek ezúttal a torinói lepel hátoldalán mutattak ki egy halványan kivehető férfiarc-lenyomatot.

Giulio Fanti, a padovai egyetem professzora, aki tanulmányozta a képeket, a BBC-nek azt mondta: a lepel hátoldalán kivehető arcmás nem teljesen azonos a már évszázadok óta ismerttel, amely a szövet elején látható.

Fanti professzor cáfolta, hogy az újabb arclenyomat felfedezése a lepel hamisítvány mivoltát erősítené meg. A tudós szerint éppen ellenkezőleg: ilyen jellegű, csak a szövet felszínes rétegeiben kimutatható lenyomatokat nem lehet hamisítani.

Mikor "készült"?

A XVI. század óta Torinóban őrzött lepel eredete a vallástörténet egyik nagy rejtélye. A textilen egy hozzávetőleg 175 centiméter magas, szakállas férfi arc- és testlenyomata látszik; sokak meggyőződése szerint a szövet a keresztről leemelt Krisztus halotti leple volt, amelybe az ő arcának és testének körvonalai ivódtak bele.

A 70-es, majd a 80-as években elvégzett szénizotópos radiológiai vizsgálatok azonban a leplet XIII.-XIV. századiként határozták meg, vagyis kizárták ókori eredetét, és ezzel a hamisítvány-teória pártolóinak adtak igazat. Sok szakértő viszont megkérdőjelezi az akkori technológiával végzett kormeghatározás hitelességét.