A légkondicionáló ölte meg a 16 nyugdíjast

2005.10.07. 06:57
Rejtélyes kór ütötte fel a fejét a múlt héten egy torontói nyugdíjasotthonban. A baktérium megfertőzött 70 lakót, a személyzet 13 tagját és 5 látogatót. Negyven idős embert kórházba szállítottak, 16-an meghaltak. Most kiderült, hogy velük legionellózis végzett, a gyilkos baktérium az intézmény légkondicionáló páradúsítójából került a levegőbe.
Több napi vizsgálatok után a kanadai egészségügyi hatóságok kiderítették, hogy legionárius megbetegedés végzett egy torontói nyugdíjasotthon 16 lakójával - közölték csütörtökön a kanadai nagyváros illetékesei.

A kór a múlt hét végén ütötte fel a fejét, és a szakemberek laboratóriumi vizsgálatok sorozatával sem tudták kideríteni azt, hogy milyen baktérium okozza a Seven Oaks Home for the Aged nevű intézetben a lakók, az ápolók és a látogatók megbetegedését, illetve az élemedett korúak halálát. Kizártnak tartották azonban, hogy madárinfluenza vagy atípusos tüdőgyulladás lenne a járvány oka, sőt idesorolták a legionárius megbetegedést is.

Az egyik legutóbbi teszt azonban kimutatta a legionella pneumophila baktériumot. Így bizonyossá vált, hogy mégiscsak a legionárius megbetegedés okozta a járványt, amely egyébként csak a nyugdíjasotthonra korlátozódott.

Ezt a betegséget, tudományos nevén: legionellózist egy philadelphiai szállodában 1976-ban amerikai legionisták által rendezett nagygyűlés kapcsán ismerték fel. A 4400 résztvevő közül 182-en tüdőgyulladás tüneteivel megbetegedtek, és 29-en meg is haltak. Mint később megállapították: a gyilkos baktérium a légkondicionáló páradúsítójából került a levegőbe.

A fertőzés emberről emberre nem terjed, így már nem kell tartani attól, hogy a napokig rejtélyesnek bizonyult kór egy tömeges méretű járvány kitörésének veszélyét jelentheti.