Illés
17 °C
29 °C

Nagyon lopják a bevásárlókocsikat Ausztriában

2006.09.05. 16:22
Bécsben tavaly a köztisztasági hivatal 13 800 elhagyott bevásárlókocsit gyűjtött össze, idén viszont csak március és szeptember között már 16 ezret. Egy osztrák lap szerint komoly iparággá alakult a bevásárlókocsi-visszaszolgáltatás.

Az Ausztriában használatos 600 ezer áruházi bevásárlókocsiból 250 ezer tűnik el évente, ami a kocsik darabonkénti 150 eurós (kb. 41 ezer forint) beszerzési árát tekintve jelentős veszteségnek tűnik.

A Die Presse című osztrák napilap terjedelmes írásban dolgozta fel az ausztriai "bevásárlókocsi-mizéria" csaknem minden részletét, megállapítva, hogy az 1 eurós érmével használható kocsik visszaszolgáltatása már szinte iparággá nőtte ki magát az alpesi országban. A lap szerint a vásárlók többsége úgy érzi, hogy az 1 eurós (kb. 270 forint) pénzérmével a tulajdonába került a kocsi, és nem érzi lopásnak, ha azt nem viszi vissza. A cikkben felhívták a figyelmet arra, hogy egy rágógumi eltulajdonításakor akár két rendőr is azonnal a helyszínre érkezik, egy bevásárlókocsiért azonban még a kisujját sem mozdítja senki az üzletek környékén.

Különösen Bécsben vált komoly gonddá a bevásárlókocsik eltűnése, mivel az egykori császárvárosban már az eurós érméket kiváltó műanyagzsetonokat, - a pártok által is osztogatott - érmeutánzatokat is fel lehet használni a bevásárlókocsikhoz, így a vásárlóknak "nem éri meg", hogy a nagyobb parkolók távolabbi részeiből is visszavigye a helyére a kocsikat.


Ausztriától keletre

Bécsben tavaly a köztisztasági hivatal 13 800 elhagyott bevásárlókocsit gyűjtött össze, idén viszont csak március és szeptember között már 16 ezret. A cég darabonként 3,2 eurót kér az üzletláncoktól a kocsik visszaszolgáltatásáért, de nem nagy a tolongás, mert az áruházak már "bevásárlókocsi-begyűjtő" magáncégekhez fordulnak, amelyek az elhagyott kocsik többségét be is gyűjtik, és darabonként mintegy 1 euróért szolgáltatják vissza tulajdonosaiknak. A rendőrség csak hallomásból tud olyan esetről, hogy "nagyobb tételben" állítólag bevásárlókocsik tűntek volna el úgy, hogy aztán teherautókra pakolva Ausztriától keletre fekvő országokba csempészték azokat.

A WEGA különleges rendőri alakulat azt viszont elismerte, hogy dunai búvárgyakorlatai alatt a vízbe rejtett bevásárlókocsik tucatjait fedezte fel. A nyári melegek idején állítólag már bevásárlókocsikkal tolják a láda söröket a vízbe hűteni a fürdőzni vágyó osztrákok, majd a kocsit otthagyják.

A Lidl áruházlánc már minden ausztriai üzletében mágneszáras kerekeket szereltetett bevásárló kocsijaira. Ha a kocsi áthalad a talajon kialakított mágneses vonalon, két kerekében működésbe lép a mágneses fék, így a kocsi tolhatatlanná válik. A Hofer üzletlánc sok üzletében is használják már ezt a módszert, amelynek bevezetése mintegy 15 000 euróba kerül, azaz 100 bevásárlókocsi árával egyenlő. De létezik már "szirénázó bevásárlókocsi" is, amely elviselhetetlen hangot ad, ha kiviszik egy meghatározott területről.