Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Túszejtőnek hitték az öngyilkos embercsempészt

2001.11.29. 15:59
Embercsempész volt az az öngyilkos debreceni férfi, akit túszejtőnek hittek a rendőrök egy névtelen bejelentés alapján. A rendőrök és a határőrök így negyvenen csaptak le a két fegyveres csempészre, és szabadították ki 36 ügyfelüket egy szűk lakásból.
Az első híradások még arról szóltak, hogy a menekültek a hatóságok elől futva bezárkóztak egy családi házba. A rendőrség és határőrség később sajtótájékoztatón ismertette a történteket. E szerint többségükben afgán menekülteket, összesen harminchat személyt menekített ki közös akciójával a rendőrség és a határőrség csütörtökön délelőtt Debrecen egyik belvárosi épületéből; az embercsempészek egyikét őrizetbe vették, a másik fegyverét maga ellen fordítva, öngyilkos lett.

Az akcióról a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon délután tartott sajtótájékoztatón számolt be Kiss János alezredes, közbiztonsági igazgató és Bánhegyi János ezredes, a nyírbátori határőrség rendészeti igazgatóhelyettese. Bánhegyi János elmondta, hogy csütörtökre virradóan, valamivel éjfél után a nyírbátori határőrség zöld számára névtelen bejelentés érkezett, mely szerint a debreceni Homok utca 45. szám alatti házban föltehetően fegyveresek őriznek külföldieket. A közlést másfél óra múlva egy újabb bejelentés követte. Kora reggel a főkapitányság speciálisan kiképzett egységével vonult ki a helyszínre. A Homok utcai ingatlanbaa a délelőtti órákban, 10.45-kor hatoltak be.

Csuklyások a menekültek közt

Az épület egyik helyiségben összezárt emberek között két csuklyás személyt is láttak. Egyikőjüket a különlegesen kiképzett egységnek sikerült elfogni, őt őrizetbe vették. Amint Kiss János, a megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója elmondta, az említett családi házban rendkívüli körültekintéssel kellett eljárni, hiszen félő volt, hogy a fegyveresek a menekültekre támadnak, esetleg túszokat ejthetnek.

Nem túszejtők, embercsempészek

A korábbi hírekkel szemben ugyanis nem túszejtőkkel és áldozataikkal álltak szemben - bizonyosodott be -, hanem egy menekültcsoporttal, amely két fegyveres embercsempész társaságában várt a tovább indulás lehetőségére. Az akció során - mondta el a rendőrtiszt - egy fegyvercsattanás hallatszott, és szakavatott fül számára nyilvánvalóvá vált, hogy a házban egy lövést adtak le.

Hárman kórházban

Utóbb kiderült, hogy az egyik egyébként körözött embercsempész lett öngyilkos. A férfi a 27 éves B. Csaba hajdú-bihari illetőségű, miként társa a szintén 27 éves F. László, aki őrizetbe vettek. A Homok utcai ingatlan egy bérelt lakás, tulajdonosa korábban elhalálozott. A bérlő személyének felkutatása még folyik. A házban most tartózkodók többsége afgán állampolgár, de szomáliaiak, bangladesiek is vannak közöttük. A menekültek közül három személyt erősen leromlott állapotuk miatt a Kenézy kórházba kellett szállítani, ők orvosi ellátásban részesülnek. A nyírbátori határőrség rendészeti igazgatóhelyettese elmondta, hogy az igazgatóság tavaly 41, az idén pedig 89 embercsempésszel szemben járt el.