Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Erdőtüzek Dabason és a Látó-hegyen

2003.07.02. 20:36
Még nem tudni, hogy mitől kapott lángra egy akácos és fenyves erdő Dabasnál, valamint egy fenyves a Veszprém megyei Látó-hegyen. A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet a tűzgyújtási tilalomra.
Nagyobb kiterjedésű erdőtüzeket kellett leküzdeniük a tűzoltóknak szerdán az országban két helyen is - értesült a HavariaPress.

Dabas térségében délben egy akácos és fenyves erdő körülbelül húsz hektáron le is égett, de a kivonuló tűzoltók legalább ekkora területet meg is mentettek a lángoktól. Dabasnál összesen tizenkét tűzoltójármű hatvan fős legénysége dolgozott a károk elhárításán, így az épen maradt erdőterületek mellett három közeli tanyát is megóvtak a tűztől. Az erdőtűz végleges oltása előreláthatóan a késő esti órákig el fog tartani.

A Veszprém határában lévő Látó-hegyen kora délután szintén egy fenyves kapott lángra. A hatalmas füsttel járó tüzet a déli parton is látni lehetett, a tűzoltókat is onnan értesítették. A Látó-hegyi fenyveshez hét járművel harmincöt tűzoltó vonult ki.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a balatoni helyszínen is dolgoznak még az esti órákban a tűzoltók. A keletkezési okokat és a kár mértékét még nem lehet tudni, ezek csak az oltás befejeztével megtartott helyszíni vizsgálatok során fognak kiderülni. A több hektáros erdőterületeket elpusztító tüzek miatt a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ismételten felhívja a figyelmet a tűzgyújtási tilalom betartására és az erdőkben, mezőkön szükséges fokozott óvatosságra, mert akár egy eldobott cigarettacsikk is tűzvészt okozhat.