Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Húszezer házat veszélyeztetnek a kaliforniai tüzek

2003.10.27. 05:46
A dél-kaliforniai erdőtüzek vasárnap tovább terjedtek, és már legalább 14 halálos áldozatot szedtek. Vasárnap estig 650 ház vált martalékává a lángoknak, amelyek húszezer házat fenyegettek a dpa szerint. Négy ember autójában halt meg, a lángok elől menekülve. Ketten a lakójárművükben vesztették életüket. Hárman gyalogszerrel menekültek, de a lángok elérték őket. Schwarzeneggert "folyamatosan tájékoztatják".
A tüzek hat nagy zónát perzseltek, összesen mintegy 80 ezer hektáron. Az erős, forró szelek tovább fújták a lángokat Los Angeles elővárosai felé. A szelek csillapulása csak hétfő estére várható.

A Los Angelestől keletre lévő (185 ezres) San Bernardino térségében tízezreket szólítottak fel otthonuk elhagyására. Sok ezren maguktól menekültek el a közelgő pokoltól való félelmükben. Egy részüket szükségszállásokon kellett elhelyezni.

Kalifornia különböző településein mintegy 12 ezer házat kellett kiüríteni. Ugyancsak kiürítettek számos hivatali épületet, egyetemet, valamint a Los Angeles melletti légi ellenőrzési központot és néhány kaszinót az indián rezervátumokban.

A mexikói határ menti San Diego megyéből legalább 11 halálos áldozatról adott számot Bill Kolender seriff. Négy ember autójában halt meg, a lángok elől menekülve. Ketten a lakójárművükben vesztették életüket. Hárman gyalogszerrel menekültek, de a lángok elérték őket. Két ember közvetlenül kórházba szállítás után halt meg.

Los Angelestől keletre és délre négyezer tűzoltó küzdött kétségbeesetten a lángokkal, amelyeket a változó irányú, óránként 65 kilométeres sebességű szelek tovább szítottak. A tűz vasárnap mindössze 60 kilométernyire volt a nyugati parti metropolis központjától.

Gray Davis leköszönő kaliforniai kormányzó hivatala folyamatosan tájékoztatta a tűzvészről Arnold Schwarzenegger megválasztott kormányzót, aki novemberben foglalja el posztját.