Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A tűzszerészek számára még nem ért véget a világháború

2006.01.12. 09:28
Tavaly összesen több mint 210 ezer robbanótestet semmisítettek meg a honvédségi tűzszerészek, az eszközök össztömege meghaladta az 51 tonnát. A Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredhez az idei fejlesztések keretében új búvárfelszerelések és speciális tűzszerész eszközök érkeznek, lecserélik a háromszázezer kilométernél többet futott gépjárművüket.

A Magyar Honvédség tűzszerészeinek tavaly összesen több mint kétezerszer kellett kivonulniuk, és arra számítanak, hogy az autópálya-építések és az egyre több építkezés miatt az idén is nagyon sok munkájuk lesz - mondta Hajdu Gábor mérnök ezredes az MTI-nek. A Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokának ismertetése szerint tavaly a legtöbb bejelentést Fejér megyéből kapták, ahová 370 alkalommal riasztották a tűzszerészeket. Pest megyében 315, míg Budapesten 236 alkalommal kellett kivonulniuk.

Leggyakrabban tüzérségi lövedékek, aknagránátok és lőszerek kerülnek elő az építkezéseken, de sokszor bombákat is hatástalanítaniuk kell a tűzszerészeknek. Tavaly összesen több mint 210 ezer robbanótestet semmisítettek meg, az eszközök össztömege meghaladta az 51 tonnát. Hajdu Gábor úgy fogalmazott, hogy a tűzszerészek számára még nem ért véget a világháború, és ez hosszú évekig így lesz, hiszen egyre több a nagy földmunkával járó építkezés.

Terrorizmus elleni harc

Az ezredhez az idei fejlesztések keretében új búvárfelszerelések és speciális tűzszerész eszközök is érkeznek. Lecserélik mind a négy, háromszázezer kilométernél többet futott gépjárművüket, emellett kapnak még négy járművet. A tervek szerint az idén befejeződik egy újabb tűzszerész járőrhajó felújítása is. A négy hajóból eddig egyet újítottak fel. Ezeket a hajókat közúton is lehet szállítani, így nem csak a Dunán, hanem Magyarország összes hajózható vizén használni tudják.

A parancsnok elmondta: túljelentkezés van a tűzszerészi feladatra, és ugyan sokan csak kalandot keresnek, de aki egy-két évet eltölt ebben a veszélyes szakmában, az hosszú ideig velük marad. Jelenleg 13 első-, 18 másod- és 33 harmadosztályú tűzszerész szolgál az ezrednél. Az első osztályú minősítés megszerzéséhez öt év gyakorlatra van szükség. Mint mondta, nagyon komoly vizsgakövetelményeket támasztanak a tűzszerészekkel szemben, sőt minden évben vizsgázniuk kell.

Hajdu Gábor beszámolt arról is, hogy a Magyar Honvédség ennél az alakulatnál alakítja majd ki a terrorizmus elleni harc kapcsán vállalt új képességét. A tervek szerint létrehoznak egy olyan, keresőkutyákkal is felszerelt tűzszerész alegységet, amelynek a robbanóeszközök felkutatása lesz majd a feladata.