Olivér
4 °C
8 °C

Két apja van, egyik sem akarja

2007.05.22. 11:31
Megoldhatatlan jogi problémával szembesült egy amerikai bíróság. Egy nő ugyanaznap feküdt le egy egypetéjű ikerpárral, majd teherbe esett. Az apaságot DNS-vizsgálattal sem lehet tisztázni.

Raymon és Richard Miller egy hároméves kislány apja és nagybátyja. Hogy pontosan melyikük ki, azt még a DNS-tesztnek sem sikerült megállapítania, írja az ABC News.

Ugyanazt szerették, majdnem egy időben

Raymon és Richard ugyanis egypetéjű ikrek, genetikai állományuk teljes egészében megegyezik. A gyermek anyjával pedig mindketten lefeküdtek, ráadásul ugyanazon a napon, pár óra eltéréssel.

A lány anyja, Holly Marie Adams a szülés után Raymont nevezte meg apaként. Ő viszont nem akart gyerektartást fizetni, ezért perbe fogta ikertestvérét.

A bíróság, miután a DNS teszt kimutatta, hogy Raymon és Richard is 99,9 százalékos valószínűséggel a gyermek apja, végül az anya szava alapján Raymont ítélte apának. Hogy miért, azt a bíró Fred Copeland sem tudta igazán megindokolni.

Mi van, ha gyilkoltak volna?

"Nézze, a lány pár barátnőjével berúgott a rodeón, aztán Raymon ajtaján dörömbölt a szexért. Raymon azt mondja, hogy vonakodva - nem hiszem, hogy vonakodott -, mindegy, szerintem ekkor fogant a gyerek" - nyilatkozta Copeland az ABC-nek.

Raymon persze nem fogadja el az ítéletet. "Mi van, ha egy ikerpár egyik tagja gyilkosságot követ el? A DNS-minta semmit sem bizonyít, ilyen esetben el kell vetni az ügyet" - mondta.

Lori Andrews családjogász szerint azonban apasági ügyekben más a helyzet. Itt puhább a jog, a missouri törvények például csak 98 százalékos genetikai egyezést írnak elő az apaság megállapításához.

Felezni kéne

A vita mindenesetre teljesen megkeserítette a család életét. Az ikrek anyja - az az egy biztos, hogy ő a nagymama - rendszeresen látogatja a kislányt, fiai azonban egyáltalán nem. És hogy mi lehet a megoldás? Bob Gaensslen, a texasi Orchild Cellmark bűnügyi labor kutatója szerint a testvéreknek meg kéne felezniük a gyerektartást. "Mindketten lefeküdtek a nővel, úgy lenne igazságos, ha mindketten fizetnének" - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?