Valér
-2 °C
0 °C

Tyereskova az évszázad nője

2000.10.15. 18:28
Valentyina Tyereskovát, az első női űrhajóst választotta az Évszázad Nőjévé egy nemzetközi szervezet. Az Év Nője Társaság a női egyenjogúság és az űrkutatás terén szerzett felülmúlhatatlan érdemeivel indokolta döntését. A londoni ünnepségén a szervezet 45 éves történelmében először férfiak is megjelentek.
Tyereskova a Vostok-VI fedélzetére lép
Valentyina Tyereskovát, az első női űrhajóst választotta az Évszázad Nőjévé egy nemzetközi szervezet. Az Év Nője Társaság a női egyenjogúság és a világűr megismerése terén szerzett felülmúlhatatlan érdemeivel indokolta döntését. A londoni ünnepségén a szervezet 45 éves történelmében először férfiak is megjelentek.

Egyhangú döntéssel Valentyina Tyereskovát választotta az Évszázad Nőjévé az Év Nője Társaság. A 63 éves orosz asszony 1963 júniusában a Vosztok-VI fedélzetén háromnapos űrutazást tett, ezzel ő lett az első női asztronauta a világtörténelemben.

A szervezet indoklása szerint Tyereskova felülmúlhatatlan érdemeket szerzett a női egyenjogúság elérése és az űrutazás terén. A Év Nője Társaság tagjai egyhangúlag Tyereskova mellett döntöttek. ,,Örökre egyedi marad a tett, hogy nőként, társak nélkül háromnapos űrutazást hajtott végre" - szögezték le a döntéshozók.

Tyereskova - akinek a nevét egy holdkráter is viseli - 1968 és 87 között a Szovjet Nőtanács elnöke volt, jelenleg pedig az orosz kormány nemzetközi tudományos és kulturális koordinátora. Az első űrhajósnőt Vlagymir Putyin orosz államfő is köszöntötte az elismerés alkalmából.

A londoni ünnepségen, ahol megválasztották az évszázad nőjét, a szervezet 45 éves történelme során először férfiak is részt vettek. Sőt, az évszázad vezetője elismerést is egy férfinek, Nelson Mandelának ítélték.

A mintegy 500 híresség voksolt a 2000. év legbefolyásosabb nőjére is, a legtöbb szavazatot Mo Mowlam, a londoni kormány Észak-Írországért felelős korábbi minisztere kapta, megelőzve többek között az angol kormányfő feleségét, Cherie Blairt, az amerikai First Ladyt, Hillary Clintont és a washingtoni diplomácia irányítóját, Madeleine Albrightot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!