Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kóláért engedett el túszokat a fiatal munkanélküli

2006.02.02. 18:20
A pszichiátrián vizsgálják azt a 19 éves fiatalembert, aki csütörtök délután egy gázpisztollyal túszul ejtett tíz embert a zuglói családszegítőben. A rendőrök két kóláért megkapták a túszok felét, aztán beavatkoztak és elkapták a fegyveres fiút. "Nem egy elvetemült típus" - mondta róla az intézmény vezetője az Indexnek.

Pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá azt a fiatalembert, aki csütörtökön a főváros XIV. kerületében, a Füredi parki családsegítő szolgálat irodájában egy gázpisztollyal tíz embert ejtett túszul. Mint az Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóúgyeletese az Indexnek elmondta: a férfit őrizetbe vették. Szakértők vizsgálják, hogy beszámítható elmeállapotban volt-e, ez ugyanis befolyásolhatja cselekménye büntetőjogi minősítését.

A pontos körülmények tisztázása még tart. Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője szerint korai lenne túszejtésnek minősíteni az esetet. Ha azonban bebizonyosodik, hogy fegyveres emberrablás történt, akkor legkevesebb öt, maximum tizenöt év börtönre ítélhetik az elkövetőt.

Gázpisztollyal ment

A 19 éves budapesti férfi 12 óra körül ment be a családsegítőbe, és tíz alkalmazottat, illetve ügyfelet egy helyiségbe terelt. Nem sokkal később érkezett a családsegítőhöz egy ügyfél, akit a túszul ejtettek figyelmeztettek a veszélyre, így neki sikerült riasztania a rendőrséget. A helyszínre érkezett rendőrök és akciósok körbe vették az épületet. A túszejtővel folytatott tárgyaláson a fiatalember két kólát kért. A rendőrök teljesítették a kérést, amiért cserébe a férfi öt túszt elengedett.

A maradék öt túszt a rendőrök menekítették ki, a férfit elfogták, közölte a rendőrség. Úgy tudjuk, az akciósok és a kerületi járőrök behatoltak a helyiségbe, ahol a túszejtő megadta magát. A rendőrségi szóvivő az Indexnek elmondta, a vékony testalkatú, rövid sötét hajú fiatalembert a másfél órán keresztül tartó túszejtés után őrizetbe vették, és megkezdték a kihallgatását.

A rendőrség tájékoztatása szerint a túszmentés lövöldözés nélkül fejeződött be. Mint a BRFK sajtügyeletese az Index kérdésére elmondta: ilyen esetekben nehéz előre tudni, milyen komoly a fenyegetés. A rendőrség szakszerű beavatkozásának köszönhetően senki nem sérült meg.

Se munkája, se lakása

"A múlt héten jött be hozzánk, hogy segítsünk neki állást keresni, mert se munkája, se lakása" - mondta az Indexnek Sziszik Erika, az intézmény vezetője, aki a túszejtéskor nem volt az épületben. A fiatalembernek elvileg ezen a hétfőn kellett volna bejönnie, de ehelyett csütörtökön, egy fegyverrel jelent meg" - mondta az igazgató, aki szerint a "túszejtő nem volt durva, nem volt agresszív, nem egy elvetemült még azt is megengedte, hogy az egyik túsz felvegye a mobiltelefonját".

"Nem követelt semmit, cry for help" - magyarázta a férfi tettének vélhető indokát Sziszik Erika, aki úgy véli, a külvilág segítségét akarta az akcióval elérni. Az igazgató szerint a fiatalt elvitték a rendőrök, és most az a legfontosabb, hogy segítsenek az iroda sokkos állapotban lévő alkalmazottainak feldolgozni a történteket.

Fel akarta hívni magára a figyelmet

A túszejtőt ismerték az ott dolgozók, mondta el Veres János, aki családsegítőként dolgozik a központban, és egyike volt a tíz túszul ejtettnek. "Egyszer már én is találkoztam vele korábban, de nem hozzám tartozott. Tudtuk, hogy van fegyvere, egy hete is magával hozta. Akkor nem vette elő, de mi elhittük neki" - mondta el Veres az Index kérdésére. "Eddig senki sem figyelt rá, a túszejtéssel viszont ő lett a vezető. Azért megengedte, hogy kávézzunk, de utalt rá, hogy ő a főnök. Mi pedig egyre jobban izgultunk" - tette hozzá. A túszokat a családsegítő központból a rendőrségre vitték és mindegyiket kihallgatták.

Az elmúlt 30 év magyarországi túszejtései

1973. január 7-12. - Balassagyarmaton a helyi középiskolai leánykollégiumban egy fiú testvérpár határőrtiszt édesapjuk szolgálati fegyvereit megszerezve, a szünidőről a kollégiumba visszaérkező vidéki tanulólányokat egy hálószobába kényszerítve elbarikádozta magát. A rendőrség tárgyalási szándékára géppisztolysorozatokkal válaszoltak, majd további fegyvereket és szabad Nyugatra távozást követeltek. Saját apjukat is lelövéssel fenyegették meg, csak egyetlen embert, a kórház pszichiáter főorvosát engedték be. Január 12-én mesterlövészek három találattal megölték az idősebb testvért, öccse megadta magát, a túszok sértetlenül kiszabadultak.

1991. augusztus 27. - Zatount Djamel algériai állampolgár debreceni lakásában túszként tartotta fogva az épület házfelügyelőjének gyermekét. A négyéves kisfiút azért ejtette túszul, hogy láthassa válófélben lévő feleségét és az asszonnyal élő gyermekét. A hat és fél órán keresztül fogva tartott kisfiút kommandósok sértetlenül szabadították ki. A Legfelsőbb Bíróság nyolc és fél évi fegyházbüntetéssel sújtotta a férfit.

1993. december 10. - Baján, a III. Béla Gimnáziumban egy harmadik osztályos tanuló gépfegyverrel túszul ejtette öt osztálytársát és elbarikádozta magát az iskolában. A túszejtőt, aki azt követelte, hogy nyilatkozatot tehessen a televízióban, a rendőrség különleges szolgálata végül fegyverhasználat nélkül lefegyverezte.

1995. január 1. - Miskolcon egy férfi fejenként 80 ezer forintot követelt három salgótarjáni lány szüleitől, hogy fogva tartott gyermekeiket szabadon engedje. Rendőri közbelépés után a lányokat szabadon engedték.

2002. június 27. - A debreceni Tócós-kerti lakótelep egyik több emeletes épületének egy lakásában többszörösen körözött bűnözőt akartak őrizetbe venni a rendőrök. A férfi a családtagok közül három nőt túszul ejtett és elbarikádozta magát és egyikük megölésével fenyegetőzött. A túszokat kommandósok szabadították ki.

2003. augusztus 1. - Győrben, a sétáló utcában egy férfi túszul ejtett egy fiatal nőt, akire kést és pisztolyt fogott. A rendőrség a túszt kiszabadította, de az akció közben a megyei főkapitány-helyettes mellkasi sérülést szenvedett.