Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Beperelhetik az államot a tűzijáték miatt

2006.09.01. 09:22
Pert fontolgat a magyar állam ellen az augusztus 20-i tűzijáték alatt kitört viharban elvesztett családtagjai miatt Szegedi Márton. A férfi egyelőre bízik abban, hogy megtalálják a felelősöket.

Egyelőre bíznak a magyar állam vizsgálatában a rokonai annak a házaspárnak, amely az augusztus 20-i tűzijáték alatt kitört viharban a Dunán hánykolódó csónakjukkal együtt merült el a hullámokban, írja a bukaresti Új Magyar Szónak adott nyilatkozat alapján a Magyar Nemzet. A nő holttestét egy nappal, a férjet két nappal később találták meg a vízben.

A romániai állampolgárságú, de magyar szármású pár férfitagjának fivére, Szegedi Márton a lapnak kifejtette, hogy reméli, a magyar hatóságok a törvényes eljárások betartásával fogják megtalálni a felelőst a történtekért. Amennyiben nem lesznek elégedettek a vizsgálat lezárásával, megfontolják, hogy bepereljék a magyar államot.

Pénteken temetik a házaspárt

A férfi és a nő holttestét szerdán szállították Budapestről egy Kolozsvár melletti településre, ahol pénteken temetik el őket.

Az augusztus 20-i tűzijáték alatt kitőrt viharban öten meghaltak és több százan megsebesültek. Sok áldozat sérülése súlyos és életveszélyes volt. A gyorsan lezárt vizsgálatban a Miniszterelnöki Hivatal egy főosztályvezetőjét felfüggesztette, az Országos Meteorológiai Szolgálat valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság két ügyeletesét pedig elbocsátotta. A héten lezárult az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vizsgálata is, amelyben a katasztrófavédelem két vezetőjét megfeddték illetve megrovásban részesítették.

Az Index által megtekintett szerződés, amely a Miniszterelnöki Hivatal és a tűzijáték lebonyolításával megbízott Nexus Kft. között létrejött nem tartalmaz olyan pontokat, amelyek egy katasztrófa alatt menekülő tömeg kimenekítését részletezné.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!