Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Francia gyerekeket fertőzött meg a hamburgerkór

2005.10.31. 13:10
A szakértők által hamburgerkórnak is nevezett betegséget mélyhűtött marhaszeletek okozták Dél-Franciaországban. Tizenhat gyereket és egy felnőttet kellett kórházba szállítani, közülük tizenketten még mindig ápolásra szorulnak. A fertőzött húst már nem forgalmazzák, ennek ellenére a már eladott készítmények következtében újabb esetekre számítanak.

Súlyos ételmérgezéssel szállítottak tizenhat gyermeket és egy felnőttet dél-franciaországi kórházakba. A hírt hétfőn egy rádióinterjúban erősítette meg Michel-Edouard Leclerc, a mérgezést okozó mélyhűtött marhaszeleteket forgalmazó Leclerc bevásárlóközpont-hálózat tulajdonosa.

A többségében két és kilenc év közötti gyermekeket véres hasmenéssel járó súlyos gyomorrontás tüneteivel szállították Pau, Toulouse és Bordeaux kórházaiba. Közülük tizenkét gyermek még mindig kórházi ápolásra szorul. A szakértők által hamburgerkórnak is nevezett - gyermekek esetében súlyos és ritka - betegséget a francia Chantegrill márka három termékeiben talált Escherichia coli baktérium okozta. Az urémiás tünetek és a vérmérgezés miatt a gyermekek kezeléséhez többszöri vérátömlesztést és dialízist kellett alkalmazni. Néhányuk állapota változatlan, ezért intenzív osztályon kezelik őket.

A francia országos egészségügyi intézetet csütörtökön értesítették az érintett kórházak a fertőzésről. A vizsgálatot követően a közegészségügyi igazgatóság szombaton bevonta a Leclerc bevásárlóközpontok által tizenöt dél-franciaországi megyében forgalmazott fertőzött húst tartalmazó mélyhűtött árucikkeket. A bevásárlóközpont közleményben kérte vásárlóit, hogy a legrövidebb időn belül vigyék vissza az L231, L234 és L206-os számmal ellátott Chantegrill termékeket a boltokba.

A kórházban kezelt gyermekek túl vannak az életveszélyen, de a forgalmazó véleménye szerint az elkövetkező napokban további mérgezésekre lehet számítani Dél-Franciaországban.