Árpád
-2 °C
3 °C

Kevesebbet riasztják idén a tűzoltókat

2004.07.18. 08:43
Idén július 16-áig 10 726 esetben kellett tűzriasztáshoz vonulniuk a tűzoltóknak, tavaly ez a szám 20 296 volt, mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, aki szerint a csökkenés oka döntően az, hogy tavaly jóval forróbb, szárazabb volt a nyár, már májusban megkezdődött a kánikula. A vaklármák, téves jelzések száma némileg nőtt.
Felével csökkent a tűzesethez vonulások száma az első félévben tavalyhoz képest. A tűzesetek halálos áldozatainak száma idén eddig 79, a téves riasztásoké megközelíti a négyezret, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az sem ritka, hogy rossz tréfából riasztják a tűzoltókat

Idén július 16-áig 10 726-szor kellett tűzriasztáshoz vonulniuk a tűzoltóknak, tavaly ez a szám 20 296 volt, mondta Dobson Tibor, aki szerint ennek oka döntően az, hogy tavaly jóval forróbb, szárazabb volt a nyár, már májusban megkezdődött a kánikula. Idén eddig összesen 27 389-szer vonultak ki a tűzoltók, ebből műszaki mentés 12 757 volt, a tavalyi év hasonló időszakában 35 845-ből 11 506.

Vaklárma, téves jelzés idén 3915, tavaly 3836 volt. "Ezek részben jó szándékú, de félreértésből adódó jelzések, de sajnos az sem ritka, hogy rossz tréfából riasztják a tűzoltókat. Ha tetten érhető a szándékos beugratás, eljárást kezdeményezünk" - mondta Dobson Tibor. Idén eddig összesen 79 tűzeseti halál történt, tavaly ugyanebben az időszakban 76 volt. A tűzeseteknél megsérültek száma idén 286, tavaly 303 volt. A műszaki mentéseknél, amik túlnyomórészt, de nem kizárólag közlekedési baleseteknél fordulnak elő, idén eddig 342 volt a halottak száma, a tavalyi év hasonló időszakában tízzel több. A műszaki mentéseknél idén 2232 sérültet regisztráltak, tavaly 1830-at.

Heti három-négy vízbe fulladásos eset

Dobson Tibor elmondta: a nyári időszakban már sajnos hetente három-négy esetben kell vízbe fulladásos esetekhez vonulniuk a tűzoltóknak. Ezzel kapcsolatban figyelmeztetett arra, hogy csak a kijelölt helyeken szabad fürdeni, ismeretlen vizekben, hajó- vagy kompútvonalakon, kikötők vizében nem.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy veszélyes lehet a nyáron autóban hagyott öngyújtó, hajtógázzal töltött spray. Nem egy esetben fordult már elő, hogy ezek az első vagy hátsó szélvédő mögött hagyott tárgyak felrobbantak a napon, és tüzet okoztak. A szakember megjegyezte, hogy felforrósodott motorral veszélyes lehet száraz aljnövényzet, tarló fölött leparkolni. Ilyen szituációból is nem egyszer történt már nagy anyagi kárral járó tűzeset. A szakember közölte, hogy 2001 óta kormányrendelet tiltja a tarlóégetést. Hozzátette, hogy jelenleg nincs ugyan általános tűzgyújtási tilalom, de az erdőben is csak a kijelölt helyeken, kellő elővigyázatossággal szabad tüzet gyújtani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?