Szilárda
-4 °C
3 °C

Borzalmas az ukrán fogazatok állapota

2008.09.19. 07:14
Durva népbetegséggé nőtték ki magukat Ukrajnában a szájbajok: a lakosság 80 százalékának rossz a foga, vagy sorvad az ínye, függetlenül attól, hogy alacsony, vagy magas fluortartalmú vizet iszik.

Borzasztó állapotban vannak az ukrajnai fogak és szájak, az emberek mintegy 80 százalékának rosszak a fogai, közölte kijevi sajtókonferenciáján Larisza Szidelnikova, az Ukrán Fogbetegség-megelőző és Gyermekfogászati Szövetség elnökhelyettese.

Az egész országot lefedő vizsgálatok bizonyítják, hogy Ukrajnában a 18 és 40 év közötti, legkedvezőbb helyzetű korcsoportba tartozó személyek szinte mindegyikének van valamilyen fog- vagy ínybetegsége. Elkeserítőnek nevezte, hogy a lakosság 70 százalékánál az ínybetegségek a fogak megbetegedésével párosulnak.

Szidelnikova kifejtette: a közelmúltig Ukrajnában az a nézet uralkodott, hogy a lakosság fogazatának állapota azokban a, főként nyugati, régiókban a legrosszabb, ahol alacsony az ivóvíz fluortartalma. Mostanra azonban a fogászati problémák kiegyenlítődtek, immár nem régiófüggőek. Mint fogalmazott, Ukrajnára is érvényes az a kutatók által bizonyított tény, hogy közvetlen összefüggés van a szájhigiéné és a fogak állapota között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!