Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gumibot a kifutón

2001.04.04. 15:52
A Magyar Köztársaság Rendőrségének honlapján immár minden állampolgár elérheti az új rendőri egyenruhák ábráit. Műértő divatkritikánkkal segíteni szeretnénk annak elkerülésében, hogy bizonyos egyenruhák láttán idegenek inváziójára gyanakodjunk.
ünnepély

1. A Demolition Man fékezett habzású megalomániájának hatását mutató díszszerkó. A látóhatárra szegeződő mutatóujjal ellentengernagy, zseblámpával tanuló dzsedáj. Fogalmam sincs, milyen volt az előző díszegyenruha, de ez biztosan jobban tetszik.

2. Ez a modell igen messziről is láthatóan korrektséget sugároz. A nagyobb fémes felületek hiánya jótékonyan puhítja az erőszakszervezeti indíttatást - a tányérsapka láthatóan kisebb, a Polar Lander adását vélhetően csak gyenge minőségben fogja. A képen látható módon hosszúra kötött nyakkendővel és köldök fölé húzott nadrággal még a nyugtalanító övcsat sem látszik. Egy ebédhordós nyugdíjaslázadás feloszlatásához ideális.

munka

3. A specialisták fekete szerelésének a piros Szandi-sapka enyhe kólásüvegjelleget kölcsönöz. A réteges ruházat nagy mennyiségű levegő tárolására alkalmas. Figyelemre méltó elem az ujjatlanított kesztyű: a kéz védett felületével biztonságosan emelhető télvíz idején a vízóraakna fedőlapja, ugyanakkor a szabadon maradó ujjbeggyel könnyedén olvasható a nagyobb bankjegyekre nyomott Braille-írás (és persze a ravasz is, láblövés vagy fejlövés fennforgása esetén).

4. A szomorú-rendőr egyenruha. A képen látható modell lába olvadni látszik. Ez vagy azért van, mert nem süllyedt elég mélyre a kertésznadrágban, vagy azért, mert hosszú a szára. A modell egyik gyengéje, hogy a Bud Spencer filmekből mindenki tudja, hogy a kertésznadrág kantárjával verekedés esetén könnyű visszaélni (egyik kézzel ütlek, a másikkal rángatlak), a másik a baseball-sapka, amelynek sajnos nincs alternatívája.

szórakozás

5. Ez a metál-apokalipszis formai jegyeit hordozó egyenruha. A fekete kesztyűből nagy hullámhosszú elektromágneses sugárzás árad: helyezzük tenyerünket az igazoltatott homlokára, és az háromnapos parízerré válik. A stílus előzményei: (alulról felfelé) Mátrix, Terminátor 2. A sapka levétele esetén verhetetlen rekordidő alatt épülhetünk be a Fradi B-középbe.

6. A főttkukorica-maffia leleplezésére tervezett egyenruha magától értetődően a legszelídebb. A különlegesen félelemkeltő tornacipő a talpába épített rugók segítségével hatméteres ugrásokat tesz lehetővé. A darazsaknak esélyük sincs - összetett szem nem marad szárazon.

mayhem (rspct etele)

7. Az úgynevezett "fun-mayhem" modellpáros. A sárga kabát segítségével utcaseprőnek álcázva lehet megközelíteni a kérdéses objektumokat, vagy be lehet épülni az utcaseprő-maffiába egy nagy értékű műkincslopás felderítése érdekében. Minél tovább nézzük, annál hihetőbb.

8. Az ún. "Brutális Mary Poppins" kiváló példa arra, hogy a tervezők bátran kapaszkodnak a zsírkrétába, és nem rettennek meg a konzervatív követelmények támasztotta korlátoktól (illetve a korlátok támasztotta követelményektől). Őserdei bevetés során ebben a szerelésben szinte észrevétlenül kerülhetünk egy gorillacsorda közlébe gumibotozás céljából, a mentőcsapat dolga ennél sajnos sokkal nehezebb.