Jolán
2 °C
4 °C

Az USA-tól kérnek segítséget a kuruc.info ellen

2007.02.03. 09:54
Az adatvédelmi biztos szerint aggályos több, a kuruc.infón megjelent írás. A rendőrség lekérte az amerikai szerveren tárolt adatokat, mert azon találhatók a bizonyítékok.

Jogsegély keretében lekérte a rendőrség az Egyesült Államoktól a kuruc.info hírportál szerverén található információkat - közölte Bene László országos rendőrfőkapitány egy szombaton megjelent lapinterjújában.

Gyanú

„Jogsegély keretében az Egyesült Államokhoz fordultunk, hogy a szerveren található információkat - hiszen a bizonyítékok a szerveren vannak - megkapjuk", jelentette ki a rendőrfőkapitány a Népszava című lap újságírójának, aki arról kérdezte, hogy mit tud tenni a rendőrség a hírportálon közzétett írások vizsgálata ügyében, mivel az internetes honlapot egy külföldön található szerverről működtetik.

A kuruc.info nevű hírportál sorozatban közölt az elmúlt időben olyan írásokat, amelyek szakértők szerint a személyiségi adatokkal való visszaélés gyanúját vetik fel. Közzétették bírók, újságírók magántelefonszámát, lakcímét.

Januárban a kuruc.info közölte Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatójának mobilszámát, valamint egy állítólagos listát arról, hogy a főigazgatója milyen közéleti személyiségeket hívott fel egy adott időszakban. Nem sokkal később a portál visszavonta az általa közölteket, jelezve: valaki valószínűleg felültette őket.

Jogi lépések

Schmidt Mária akkor tudatta, hogy a hírportál hónapok óta sorozatosan támadja személyét, magánéletéről "hazugságokat, aljas rágalmakat terjesztenek", ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos - akinek mobilszámát szintén közzétették - ezt követően fejtette ki véleményét, hogy miután a híváslista személyes adat, jogosulatlan megszerzése köztörvényes bűncselekmény. Szerinte az, hogy a lista hamis, "aligha enyhít a vétken".

Kondorosi Ferenc igazságügyi államtitkár komoly vizsgálatot helyezett kilátásba annak kapcsán, hogy felkerülhetett-e - s ha igen, akkor milyen módon - Schmidt Mária állítólagos híváslistája egy internetes portálra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?