Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Utazás az ismertbe

2001.03.22. 15:06
Csupán a hutuk, a tálibok és az albánok nem nyitottak standot a 24. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításon, így minden pavilonban a béke és a maximális kikapcsolódás ígéretével csalják magukhoz az utazni vágyót az utazást kínálók. Szemet vonzó ötletekből nincs hiány, mint ahogy társprogramokból sem: így a lovaskiállításon lovakat, a Fegyver, Horgászat, Vadászat kiállításon fegyvereket, horgokat, és agancsokat lehet látni, és meg fog döbbenni az olvasó, de a hajókiállításon meg hajókat.

A rutinosabb kiállítás-rajongók többrekeszes szatyorral érkeztek a kőbányai vásárvárosba, ami roppant praktikus ötlet, lévén hat kiló prospektussal a kézben nehezebb utat törni az EXPO-busz lépcsőin, mint egy degeszre tömött tasakkal. Az évről-évre színvonalasabb kiállítások végső ars poeticája a lóvéra gyúr: én viszlek a legszebb útra, én nyomom alád a legszebb repcsit, és én kaszálok rajtad a legtöbbet. Valljuk be az utazási irodák professzionalizálódtak, ami alapvetően túlélési stratégia is egyben, mert kábé annyi van belőlük a magyar piacon, mint vásárlóból. Így leszámítva a híres irodákat csupa szemre családi vállalkozásba botlik az ember, ahol valamelyik családtag a leginkább futatott ország vére.

Jó utazást kívánnak a vámosok

A legnagyobb meglepetés azonban egyértelműen a Vám és Pénzügyőrség ,,Jó utazást" szlogenjének feltűnése, ami legalább annyira pikírt momentum, mint a Karthago Tours csupasz standja. A fináncokhoz hasonló szolgáltatókból azért van még egy pár, a rendőrség, a BKV Rt., a MÁV Rt., valamint egy-két ülőgarnitúra árus rendesen bontja az összképet. Egyedül a Pápai Hús Rt. turistaszalámi készítményeit hiányolja az ember, pláne úgy, hogy a gyros valamint a falafel tálalók sorban kísérték saját országuk pultjait.

A különcök favoritja azonban a Magyar Posta Rt., amely kifürkészhetetlen motívumoktól vezérelve ébresztőórát ad egy-egy lapelőfizetéséért. A pultos szerint roppant sikeres az ötlet, tegnap már eladtak két Story-t, két Nők Lapját, és egy Népszavát.

Tájjelleg

A magukra valamit is adó kiállítók karakteresen jelennek meg a célországok nemzeti viseleteiben, néhol még zenekar is feltűnik, meg kóstolópultok, ahol előszeretettel dekkolnak a lődörgők. Bár az alkoholnélküli illóolajok nem annyira népszerűek, mint a valódi pálinkát kínálók területei, a turistáknak esztétikai élménynek szánt felöltöztetett matyónéni, és matyóbácsi szintén tájjellegű és éppen ezért kedvcsináló díszítés. Írjuk ide rögtön: Hevesi Tamás nem ezért ül az Abo Abo Travel standjánál.

A legnépszerűbb országok tőlünk délre vannak. A prímet Görögország, és Tunézia viszi utánuk következnek tengerparttal, de csipetnyivel több látnivalóval rendelkező vidékek, mint Spanyolország vagy Horvátország. Az elsők komoly belsőépítészeti mutatványokkal is kápráztatnak: akropolisz és dzsámi hungarocellből, körben tengerparti színek: a fehér és a kék festék összhangja hülyíti az esőből betévedett halandót. A díszletek önmagukért beszélnek, a referensek meg a bevételért.

Lovak

Az utazáskiállítás mellett a lovas-turizmus kiállítás a következő kiállítás, amely lenyűgöző kiállítás. A pavilon közepén homokkal felszórt lovarda, éppen három honfoglaló gyerek lovagol, miközben egy pulikutyához hasonló szőrzsákot dobálnak egymásnak a cicázás logikája szerint. Körben hazánk legfontosabb lovasturista helyeinek standjai, hol kék-fekete egyenruhában, és árvalányhajjal morcosan néző gipszbabák, hol kengyelek, bőrkorbácsok, hol jó levegő, zöld gyep, madárcsicserg díszletekkel a háttérben. A bámészkodók joggal kapkodják a fejüket, a honfoglaló gyerekek páratlan ügyességgel és bátorsággal mozognak a zsebkendőnyi területen.

u.a.

A sportkiállításon a bicikli és a búvárkodás a húzóágazat. Minden formában, és mennyiségben a védő, gyorsító és tompító eszközök, de legnagyobb számban a kerékpárok futnak egy helyben az élő és művirágok között. A Fegyver, Horgászat, Vadászat kiállítást és a hajókiállításról beszámoló nem különbözne az előbbiektől, csak a fegyverkereskedők neveit kell az utazási irodákéval felcserélni. Pl.: Oszma Bin Laden vs. Bomb Air.

  • Vennék
  • Hírek