Majdnem elvitték az uzsorások egy villányi család házát

2008.10.07. 20:08
Egy háromgyerekes villányi család házát árverezték volna el kedden, mert nem fizették a törlesztőrészletet egy uzsorásnak. Négy éve 200 ezer forintot kértek kölcsön, mára 4,5 milliót kellett volna visszafizetniük. Az árverés végül elmaradt, részletfizetési haladékot kaptak. Az ilyen szerződések akkor semmisíthetőek meg, ha azokat bizonyítottan erőszakkal íratták alá.

A villányi Polyák-család házát vitte volna a végrehajtó, mert a família nem tudta fizetni az uzsorástól felvett kölcsön részletét. 2004-ben a családfő kétszázezer forintot kért kölcsön, mára négy és félmilliót kellett volna visszafizetni, pedig már két és fél milliót törlesztettek.

Az asszony szerint férje négy éve kényszerből írta alá a hitelszerződést. "Egyszer-kétszer megverték, leszorították autóval az útról meg ilyen dolgok történtek, és akkor ő mindent aláírt", mondta Polyák Veronika. Az árverést kedden délelőtt tartották volna, amelyre elment Drávapiski polgármestere is. Mali Zoltán szerint igazságtalanul akarják elvenni a házat a család feje fölül.

"Nem túl drága ingatlan, de ennek a családnak ez az egyetlen vagyona, úgyhogy azt gondolom, hogy nekik ez a legdrágább. Nekünk meg az a dolgunk, hogy megvédjük őket", mondta Mali. Jogászok szerint azért fordulhatnak elő az ilyen esetek, mert semmi nem tiltja, hogy valaki akár 400 százalékos kamatra adjon kölcsönt másoknak.

"Nem kell jogi furfangot beleírni a szerződésbe, hiszen Magyarországon több olyan cég is van, akik hitelezéssel foglalkoznak, és ott is igen-igen magas kamatokra adnak kölcsönt. Maga a kamat mértéke nem minősül szerződésszegésnek, a szerződés ettől nem lesz semmis, sem megtámadható" magyarázta Hartai Árpád, ügyvéd.

A jogász szerint akkor lehet a szerződést semmissé nyilvánítani, ha a hitelt felvevő be tudja bizonyítani, hogy a szerződést fenyegetés, vagy zsarolás hatására írta alá. Ebben az esetben is ezt akarják elérni. Az asszony házát végül mégsem árverezték el, fizetési haladékot kapott: havonta hetvenezer forintot kell törlesztenie.