Ágnes
-5 °C
2 °C

Magyar származású gyilkost keres a brit rendőrség

2007.05.16. 16:53
Életfogytiglanra ítélt, 2005-ben feltételesen szabadlábra bocsátott magyar származású férfit köröz a brit rendőrség. Varga László 1968-ban halálra késelt egy ügynökségi igazgatót, két éve azzal engedték szabadon, hogy élete végéig egy elmekórtani megfigyelő intézményben kell laknia.

Magyar származású, elítélt gyilkost keres a dél-angliai Surrey grófság rendőrsége. A börtönéből feltételesen elengedett, mentális zavarokkal küszködő, veszélyesnek leírt férfi eltűnt kijelölt tartózkodási helyéről.

A 68 éves Varga László még 1968-ban, Nagy-Britanniában több késszúrással megölte egy állásközvetítő ügynökség igazgatóját, akivel vitába keveredett. Vargát életfogytig tartó fegyházra ítélték. A börtönből 2005-ben elengedték, azzal a feltétellel, hogy élete végéig egy elmekórtani megfigyelő intézményben kell laknia. A surrey-i rendőrség szerdai tájékoztatása szerint Varga, akinek magyar útlevele is van, innen a múlt héten megszökött.

Haza akar jönni?

A múlt hét szerdán kiadott felhívás szerint Varga május 8-án távozott el a London délnyugati határában, Epsom környékén lévő megfigyelő intézetből, ahonnan feltételes kijárási joga volt. A férfinak este hat órára vissza kellett volna visszatérnie. Mivel ezt elmulasztotta, visszavonták a börtönbüntetés felfüggesztésére szóló engedélyt, és a büntetés folytatásának elrendelése mellett körözést adtak ki ellene.


Varga László útlevélképe

A rendőrség feltételezése szerint Varga múlt kedden vonattal Londonba utazott, de korábban mondott olyat is, hogy visszatér Magyarországra, áll a felhívásban. A surrey-i rendőrség eljuttatta Varga fotóját és adatait a brit kikötőkbe és repülőterekre.

56-ban vándorolt ki

A magyar rendőrség szerda késő délután értesült az esetről, miután a brit hatóságok - a gyakorlattól eltérő módon - a magyar Külügyminisztérium konzuli főosztályán keresztül tájékoztatták őket, mondta Dani Zoltán, az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ igazgatója az MTI-nek.

A rendőrök a londoni Interpol irodától kérnek megerősítést a hírrel kapcsolatban, majd további információkat a Magyarországról 1956-ban eltávozott férfiról. A rendőrség és a határsőrség már vizsgálja, hogy esetleg Magyarországra érkezett-e már az eltűnése óta eltelt több mint egy hét alatt Varga László.

Gyógyszerezni kell

A kiadott körözés szerint a keresett személy az előírt gyógyszerek nélkül hajlamos erőszakos viselkedésre. Varga "potenciálisan veszélyes", ezért a brit rendőrség kérte, hogy ha valaki felismeri, ne közelítse meg, hanem hívja a hatóságokat.

A surrey-i rendőrség tájékoztatása szerint Varga a gyógyszerei nélkül remegni és nyáladzani kezd, a remegést úgy próbálja leplezni, hogy kezeit zsebre dugja. Gyakran Lou Grant néven újságírónak adja ki magát. A 172 cm magas, sovány, borotvált arcú, barna szemű férfi nem visel szemüveget, noha útlevelében ilyen fotó van róla. Eltűnésekor vörös pólót világos színű nadrágot és bézs színű zakót viselt. Három táska volt nála, egy sötét sporttáska, valamint egy fekete és egy barna kézitáska.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!