Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Drogper a Vatikánban

2007.05.06. 14:12
A Vatikán történetében első ízben kábítószer-ügyben zajlott eljárás és született ítélet az egyházi államban, annak egyik alkalmazottja ellen.

"Négy hónap szabadságvesztésre ítélte a férfit" - írta a La Repubblica című olasz lap vasárnap. A vádlott irodájában 87 gramm kokaint találtak, s emiatt felelősségre vonták. Az eljárás lebonyolítása egyáltalán nem volt egyszerű, mivel a világ legkisebb államában érvényes törvények még 1929-ben születtek, és azóta csak nagyon ritkán és akkor is csak csekély mértékben módosították, korszerűsítették őket. A kábítószer-birtoklásról, valamint a kábítószer-kereskedelemről például egyáltalán nincs is semmilyen jogszabály.

Többórás tanácskozás, vita, tárgyalás után a bíró mégis kimondta a verdiktet. Nemcsak a férfi nevét nem közölték, de azt sem, hogy mi a tisztsége (ha van egyáltalán), mi a munkaköre. Az illető egyébként nem sokat töltött vatikáni őrizetben: néhány nappal az ítélet meghozatala után már ki is engedték a Vatikánból, mert kiderült, hogy más, a Vatikánon kívüli vétségek miatt egy olasz bíróság is "várja".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!