Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Újévtől lehet korcsolyázni a Velencei tavon

2007.12.30. 19:45
A Balaton déli partjánál ugyan már sok helyen korcsolyáznak, a szakemberek szerint még sehol nem biztonságos a jég. A Velencei tónál is csak január elsejétől lehet hivatalosan korcsolyázni, akkor viszont az agárdi strandot is megnyitják.

Nem egyenletes vastagságú a jég a Velencei-tavon, ezért csak január 1-jétől lehet biztonságosan sportolni a tavon, a Balatont a délutáni mérések alapján 5-12 centiméteres jégréteg borítja, ami a tó déli partján néhány helyen már alkalmassá teszi a korcsolyázásra.

Falusi Ferenc, Velencei-tavi tófelügyelő tájékoztatása szerint vasárnap a tó több pontján megmérték a jég vastagságát, s azt állapították meg, hogy az eltérő és egyes szakaszokon nem biztonságos. Különösen a nádasok közelében vékony, ahol a környéken tanyázó több tízezer vadliba rendszeresen "kifürdi" a jégtakarót.

Kinyit a Pop Strand

Mivel a következő napokban az időjárás-előrejelzések szerint marad a hideg idő, január 1-jén megnyitják az agárdi Pop Strand jégpályáját - mondta el az intézmény főrendezője. Turbók János tájékoztatása szerint a kijelölt területen újév napján, majd a továbbiakban mindaddig, amíg azt a jégtakaró vastagsága megengedi, szombaton és vasárnap kizárólag csak sötétedésig lehet korcsolyázni. Ezeken a napokon fűtött melegedő, illemhely és zeneszó várja nyitástól zárásig a sportolni akarókat. Turbók János nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a Pop Strand területén is csak a jégpálya nyitva tartása alatt sportoljanak, mert az idő alatt biztosítják csak a szolgáltatásokat.

A Balatont a vasárnap délutáni mérések alapján már 5-12 centiméteres jégréteg borítja, ami a tó déli partján néhány helyen már alkalmassá teszi a korcsolyázásra - nyilatkozta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-nek vasárnap. Elmondta: folyamatosan járőröznek a part mentén a mentőgyűrűvel, létrával, kötelekkel és csáklyával felszerelt vízirendőrök, de ahhoz nincsenek elegen, hogy minden könnyelmű emberre vigyázzanak.

A Balaton partjainál sok helyen korcsolyáztak egész nap. Horváth László hangsúlyozta: a parttól 50-80 méterre még a déli parton is vékony, veszélyes lehet a jég, ezért mindenki tájékozódjon a helyi viszonyokról, mielőtt rámerészkedik. Emlékeztetett arra, hogy szombaton egy férfi alatt beszakadt a Balaton jege Keszthely partjainál, aki a közelben tartózkodó vízimentőknek köszönhette az életét.