György
14 °C
24 °C

Canaletto képei menthetik meg Velencét

2001.02.16. 23:31
A Velence süllyedésének okait vizsgáló és a város megmentésének módszereit kidolgozó nemzetközi kutatócsoport munkáját ezentúl Canaletto-festmények segítik - közölte a BBC. A kutatók szerint a XVII. századi nagyon pontos ábrázolások segítségével megjósolhatók a tenger vízszintjének változásai.
A kutatók szerint a XVII. századi festmények alapján megállapítható a város számára leginkább elviselhető vízszint. Canaletto képei nagyon pontosak, mivel a festő camera obscura segítségével dolgozott, tehát a valós képet vetítette a vászonra mielőtt festeni kezdett.

Canaletto képei nagyon pontosak
Velencét a tengerszint emelkedése és a szigetek földjének eróziója veszélyezteti. Az idei télen egy méterrel az átlag fölé emelkedett a tengerszint, és a szokásosnál is több utcát öntött el a víz. A Szent Márk tér 2000-ben többet volt víz alatt, mint '98-ban és '99-ben együttvéve.

A festmények segítségével kijelölhető az a magasság, ameddig a tenger szintjét le kell szorítani, és ezek után már csak a kormány döntése kell ahhoz, hogy a szükséges gátakat a város körül felépítsék. Dr. Dario Camuffo a kutatócsoport vezetője a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a régi vízszintadatok összegyűjtésével és elemzésével, megbecsülhetik a jövőbeli változásokat, és ez segíthet a védekezésben.

Az olasz kormány 1994-ben foglalkozott már egy gigantikus tervvel, amely alapján elkerítették volna a csatornákat, de ezt a környezetvédők végül megakadályozták, mert szerintük a természet helyrehozhatatlan károsodásokat szenvedett volna egy ilyen beavatkozás miatt.