Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Életveszélyes a Velencei-tó jege

2004.01.13. 15:18
Erőteljesen olvad a Velencei-tó jege, keddtől a tó teljes területén életveszélyes és ezért tilos a jégre lépni - közölte a Velencei-tavi tófelügyelő. Eközben a bükki Bánkúton beindult a síszezon, miután kedden 16 centiméter hó hullott a pályákra.
A keddre virradó éjszaka az eső és az enyhe időjárás kiolvasztotta lékeket, a rianásokat, s elválasztotta a jeget a parttól, a tavon egyre több helyen "hullámzik" a víz - mondta Falusy Ferenc. A tófelügyelő hozzátette: "a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a tó mederkezelőjeként, javasolta az önkormányzatoknak, hogy a tó teljes területén tiltsák meg a korcsolyázást. A tilalomra táblákkal hívják fel a figyelmét, annak betartását pedig a balesetek elkerülése végett ellenőrizzék". Az enyhülés nem kedvez a nádaratóknak sem, akik az idei télen csak a partok mentén kijelölt 150 hektárnyi területen vághatnak nádat.

Eközben megkezdődött a 2003-2004-es szezon a bükki síparadicsomban, Bánkúton, miután kedden mintegy 16 centiméternyi hó hullott a lejtőkre - tájékoztatta az MTI-t a síklub vezetője. A hétfői, illetve kedd hajnali, reggeli hóesésnek köszönhetően 16 centiméteres hó borítja a pályákat, egyelőre azonban csak a Bálványon lévő felvonót helyezték üzembe.

Amennyiben a hó nem olvad el, illetve az elkövetkező napokban még több esik, akkor a hétvégén teljes kapacitással működnek Bánkúton a felvonók, kivéve a legújabbat, amelynek kivitelezése a napokban fejeződött be, és a műszaki átadása ezen a héten várható. A Bánkútra vezető út jól járható, kedden azonban még meglehetősen kevesen hódoltak a sízésnek.