Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Védett lett a házi veréb és a hangyaboly

2001.05.28. 09:22
Május 9. óta az EU-s jogharmonizációs folyamat miatt védett hazánkban a házi veréb, a kárókatona és a seregély is, ezek pénzben kifejezhető értéke egyenként ezer forint. A környezetvédelmi miniszter rendelete szerint a vizeinkben gyakran előforduló tarka géb, szivárványos ökle halászata 2002. január 1-jétől tilos.

Három kategóriájú védett állatokat és növényeket állapít meg a Környezetvédelmi Minisztérium május 9. óta hatályos rendelete. Így Magyarországon léteznek védett, fokozottan védett és az Európai Unióban természetvédelmi szempontból jelentős állatfajok. Az utolsó kategória szerint a bütykös hattyú, a házi veréb, a kárókatona, a sárgalábú sirály, a seregély is védett állattá válik.

Egy veréb 1000 forintot ér

1000 Ft-os veréb
A rendelkezésben rejlő iróniát a minisztérium munkatársai is észlelték, így a Magyarországon már-már túl gyakori, ám az Európai Unióban védett állatoknak a többi 20 ezer forintos értékével szemben csupán 1000 forintos értéket állapítottak meg. Egy állatfaj vagy növény értéke azt jelenti, hogy a természetvédelmi bírságok megállapításánál a rendeletben meghatározott összeget veszik alapul.

A rendelet az EU-jogharmonizáció miatt szükséges

Magyar Gábor, a Környezetvédelmi Minisztérium természetvédelmi Hivatalának címzetes főtanácsosa az Index érdeklődésére elmondta: a harmadik védelmi kategória megalakítását szakmai okok indokolták, az ide tartozó állatok, növények nagy része Magyarországon nem létezik. Azok kereskedelme vagy illegális behozatala ellen szeretnének védekezni az EU-jogharmonizációs folyamat szempontjából fontos rendelet eme kitételével. Így tudják megakadályozni, hogy valaki egy korzikai gőtét csempésszen hazánkba.

Ami a házi verebet illeti, Magyar Gábor megerősítette: ezentúl büntetendő, ha valaki puskával vagy csúzlival verébre vadászik, a vétkező számára kirovandó bírság kiindulási alapját a madár értéke, 1000 forint jelenti. Abban az esetben azonban, ha verebek hada egy magtárat veszélyeztet, és más megoldás - például háló kifeszítése az ablakokra - nem létezik, akkor kérvényezés után engedélyezni fogják azok szervezett gyérítését - mondta az Indexnek Magyar Gábor.

Új védett halak a listán

A horgász levelezőlistákon többen sérelmezték, hogy olyan gyakran kifogható halakat, mint a tarka gébet vagy szivárványos öklét is védetté nyilvánította a minisztérium. Magyar Gábor elmondta: ha valaki védett halat fog ki, annak kötelessége visszadobni a folyóba, és ha sorozatosan többször fog ki védett fajhoz tartozó halat, akkor horgászhelyet kell változtatnia. A természetvédelmi hivatal főtanácsosa szerint csak akkor büntethetik őket, ha elfogyasztják a kifogott halakat, de a tarka géb és az ökle is annyira kicsi, hogy szerinte ez a veszély nem fenyeget. Egyébként a halakra vonatkozó védelmi előírások a már kiadott horgászjegyek miatt csupán 2002. január 1-jétől érvényesek.

Mostantól a fészeképítő hangyafajok bolyai is védettek
A rendelet további érdekessége, hogy a fészeképítő hangyafajok bolyai is védettek lettek az ökológiai folyamatban betöltött, fontosnak és nélkülözhetetlennek minősített szerepük miatt. Az egyes fajok fészkeinek értéket egyenként 50 ezer forintban határozták meg. De az éti csiga, a sárga ibolya és a fülemüle is a törvény védelmét élvezi, ezek értéke egyenként 10 ezer forint.

Nem végleges adatok a védett állat- és növényfajokról
Forrás: Környezetvédelmi Minisztérium
2000 2001
Védett növények 483 627
Fokozottan védett növények 52 63
Védett állatok 778 853
Fokozottan védett állatok 83 118
EU-s védett növények - 498
EU-s védett állatok - 567