Erzsébet
1 °C
4 °C

Vérükért tartották fogva őket

2008.03.18. 10:11
Tiiltott vérkereskedelemmel, illetve áldozataik fogvatartásával vádolják annak a bandának a tagjait az indiai rendőrök, akik 17 férfit tartott fogva azért, hogy hetente többször vért adjanak.

Az indiai rendőrség kedden felszámolt egy bűnbandát, amely 17 férfit tartott fogva azért, hogy hetente többször vért adjanak, amelyet aztán a banda több ezer rúpiáért eladott, közölték a hatóságok kedden. A férfiakat súlyosan legyengült állapotban találták meg, járni is alig tudtak. Most kórházban ápolják őket.

"Öt bűnözőt letartóztattunk" - mondta az Uttar Prades tartományban fekvő Gorakpur település rendőrségének nevében nyilatkozó rendőr. Pijus Mordia hozzátette, hogy még négy férfit keresnek. A letartóztatottakat az Indiában tiltott vérkereskedelemmel, illetve áldozataik fogvatartásával vádolják.

A banda munkát ígért a férfiaknak, akik vidékről utaztak Gorakpurba. 50 rúpiát (200 forintot) adtak nekik azért, hogy alávessék magukat a vérvizsgálatnak. Később havonta 1500 rúpiát (6000 forintot) kaptak azért, mert gyakorta vért adtak. Addigra azonban már túl gyengék voltak ahhoz, hogy ellenálljanak fogvatartóiknak.

A banda ezek után a vért egységenként 800 és 4000 rúpia (3200 és 16000 forint) közötti összegért adta el kórházaknak, attól függően, hogy milyen ritka vércsoportról volt szó. A rendőrség szerint a banda donoronként körülbelül 30 ezer rúpiát (120 ezer forintot) kereshetett. A Times of India című lap szerint a rendőrség nyomozást indított a helyi kórház egyik alkalmazottja ellen is.

Néhány hónappal ezelőtt az indiai hatóságok Újdelhi egyik külvárosában számoltak fel a szervkereskedő hálózatot, amely szintén munkaajánlattal csábította áldozatait, majd ellopta veséjüket.

Indiában egyébként súlyos vérhiány van. Az egészségügyi hatóságok számításai szerint 40 százalékkal kevesebb vér van a szükségesnél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?