Bernát, Felícia
12 °C
25 °C

Megérkezett Nagy-Britanniába az év vihara

2008.03.10. 10:24
Még csak most érkezett meg az év vihara Nagy-Britanniában, de máris hétezer háztartásban szűnt meg az áramellátás. A meteorológusok áradásoktól tartanak.

Bár a tengerár tetőzését csak dél körülre várják, a víz máris elöntötte Devon és Cornwall egyes területeit Nagy-Britanniában. Az országot a hajnali órákba érte el az évszázad viharaként jellemzet viharzóna, helyenként már 130 kilométeres szeleket mértek.

A Guardian jelentése szerint a vihar az első órákban hétezer háztartást vágott el az áramszolgáltatástól Délnyugat-Angliában és Walesben. A meteorológusokat azonban jobban aggasztja a szélkároknál a várható áradás.

A rendkívül alacsony nyomású viharzónában amúgy is emelkedhet a tengerszint, ráadásul hétfőre magas dagályt várnak. A kettő együttes hatására a tenger több helyen átcsaphat a gátakon, ezért a teljes déli partvidéken árvízkészültséget rendeltek el.

A vihar különösen veszélyes a tengeren, a BBC jelentése szerint egy olajszállító már bajba is került a Wright-sziget partjainál. A 7500 tonnás hajó horgonya elszabadult, megsegítésére már kiküldtek egy vontatóhajót.

A vihar miatt már evakuálni is kellett, Newport közelében 170 sátoros cigányt kellett kitelepíteni az árvízveszély miatt.