Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Házakat rongált meg a vihar, sérült is van

2008.03.01. 13:53
Orkánerejű vihar söpör végig Magyarország északi részén. Budapest belvárosában több ház tetejét megbontotta a szél, a 32-esek terén egy tégla járókelõre zuhant. A viharos szélben egy kamion a a bábolnai felüljáróról az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalára zuhant. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz eddig csaknem kétszáz riasztás érkezett.

Orkánerejű szélvihar és jégeső tört ki a fővárosban. Budapest belvárosában több ház tetejét megbontotta a viharos erejű szél szombat délután. A viharnak már sérültje is van, a 32-esek terén egy tégla járókelőre zuhant, őt egy közeli kórházba vitték - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

Lefotózta a vihart,
és nem ázott be a gépe?

Ha van egy jó képe a vihar pusztításairól, küldje be az Indexnek egy rövid magyarázó szöveg (helyszín, időpont, esemény) kíséretében. Mi megjelentetjük, cserébe önnek jár a dicsőség. A képeket a pol@mail.index.hu emailcímre várjuk. Köszönjük!

A Múzeum körúton és a Síp utcában cserepeket, téglákat sodort le a szél a házakról, több autó is megrongálódott. A Belvárosi templom tetőszerkezete, egy XI. kerületi uszoda és egy kispesti bevásárlóközpont teteje is megrongálódott; több helyen nem működnek a városban a közlekedési lámpák, az utakat törmelék és ágak borítják. Nincs áram a XXII. kerület egy részében, ahol sok fa kidőlt. Pest megyében legalább két teherautó is felborult. A tűzoltóságot közben nem lehet elérni, mert a szám műszaki hiba miatt nem kapcsolható.

Budapesten a vihar a tömegközlekedésben érezteti utóhatásait. a szél számos trolibusz és villamos vezetékeit megszaggatta, a gödöllői hév kábelrendszerére pedig egy fát döntött. Így egyes járatok (például 70-es, 77-es, 75-ös troli, 1-es villamos) rövidebb útvonalon közlekednek, lletve pótlóbuszokkal váltják ki a járhatatlan szakaszokat.

Vasárnap reggelig takaríthatnak

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szombat délután megkezdte a budapesti utcák vihar utáni takarítását A helyenként 140 kilométer/órás erősségű, orkán erejű széllökések a legtöbb kárt a pesti oldalon okozták.

A cég Honti Zsófia szóvivő szerint teljes készültséggel várta a meteorológiai szolgálat által előre jelzett vihart, így a vihar elvonulása után azonnal megkezdték a közutak megtisztítását a lehullott cserepektől, vakolatdaraboktól, letörött ágaktól. A kárelhárítás, és az utak megtisztítása reggelig is eltarthat.

Kamiont fúj le a szél a felüljáróról

Persze nem csak a fővárosban tombol az orkán. Az Index egyik olvasója arról írt, hogy az orkán miatt leszakadt a felsővezeték a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon, ezért állnak a vonatok. A Győr felől érkező szélvihar a dunántúli várost és környékét is alaposan megtépázta. Győrben autóra dőlt egy fa, a közeli Nagyszentjánoson pedig több háztetőt is lesodort a szél, a a település főutcáján szinte mindegyik ház megsérült.

Viharkárok. Forrás: MTI

Az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalára zuhant a viharos erejű szélben a bábolnai felüljáróról egy kamion, a forgalmat Komáromnál az 1-es útra terelik. A balesetben a pályára zuhant kamion vezetője sérült meg, a teherautó garázskapukat szállított.

Több helyen nem járnak a vonatok

A Budapest-Hegyeshalom vonalon Kimlénél, Mosonmagyaróvárnál, Tatabányánál, Herceghalomnál és Bicskénél fa dőlt a sínekre, illetve megrongálódott a felsővezeték. Szintén leszakadt a felsővezeték a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon Iváncsánál. Zalaszentivánról nem lehet Zalaegerszeg felé vonatozni, ugyancsak kidőlt fa miatt. Budapesten, Ferencváros és Kelenföld állomások között egy táblát fújt a szél a felsővezetékre, itt ezért késnek a vonatok.

A Budapest-Vác és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon szintén leszakadt a felsővezeték, itt is jelentős késésekkel közlekednek a vonatok. A Budapest-Kelebia vonalon Kunszentmiklós-Tass állomásnál, továbbá a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Felsőzsolcánál szakadt le a felsővezeték. Leányvár és Dorog között az esztergomi vonalon fa dőlt a pályára, Csorna állomásnál is emiatt késnek a szerelvények a GySEV vonalán.

A vihar továbbhaladásával várható, hogy több helyen szakad még le felsővezeték, fák dőlnek a sínekre. A hibák elhárítását megkezdték, de várhatóan csak éjszaka állhat helyre a vasúti közlekedés, amikor elvonul a vihar.

Albert Stadion

A vihar előtt piros, tehát első fokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a főváros térségére és az ország ország északnyugati régióira a következő órákra. A legmagasabb fokozatú riasztás azt jelenti, hogy emberi életeket is fenyegethetnek a nekivadult időjárási jelenségek. A meteorológiai szolgálat ezért azt kérte, hogy aki teheti tartózkodjon zárt helyen, a járművekkel pedig biztonságos helyen, az öregebb fáktól távol parkoljanak.

A Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl területein óránkénti 110 kilométer körüli sebességű széllökésekre is lehet számítani. Néhol két centiméteres jégdarabok is kísérhetik a viharos, néhol orkán erejű szelet.

A Tátrát is végigpusztítja az orkán

Szlovália délnyugati részén a déli órákban rövid idő alatt söpört végig az Emma orkán fáradó hulláma, de számos helyen így is sok kárt okozott. A morva-szlovák határon fekvő Szakolca (Skalica) és Pozsony között fekvő járásokban az orkánerejű szél fákat döntött ki. Pozsonyban sok gépkocsi rongálódott meg, egy nő autójára rádőlt egy fa, a megsérült gépkocsivezetőt csak daru segítségével tudták kiszabadítani a járműből.

Nem kímélte az orkán a Csallóközt se. A magyarok lakta tájegység Pozsonyhoz közeli részén, Somorján és a környező falvakban két perc alatt annyi - babszemnél nagyobb - jég esett, hogy néhány perc alatt vastagon elborította a földet.

Az orkán a kora esti órákban éri el a Tátra térségét, ahol súlyos károkat okozhat, tönkreteheti a 2004-es orkánkatasztrófa után megmaradt erdőségeket. Akkor a Magas-Tátra erdőségeinek nagyobbik felét lekaszabolta az orkán.

Hurrikán Csehországban

Csehországban tízezrek maradtak áram nélkül a szombati vihar miatt, amely két emberéletet is követelt. A széllökések sebessége helyenként meghaladta a másodpercenkénti 35, a hegyekben a 40 kilométert, ami hurrikánnak felel meg.

A CEZ cseh áramszolgáltató szükségállapotot rendelt el a plzeni, a Karlovy Vary-i, a Hradec Králové-i és a pardubicei régióban, ahol több tízezren maradtak áram nélkül, miután a szélvihar több helyen megrongálta a nagyfeszültségű távvezetékeket.

Súlyos károk Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában nagyobb, a kontinensen kisebb károkat okozott az Emma orkán péntek este és szombaton. Észak- és Kelet-Angliában a tűzoltóság számos alkalommal volt kénytelen kivonulni megsérült kémények és tetők miatt.

Kelet-Yorkshire-ben megsérült egy autós, mert járművére fa zuhant. Kénytelenek voltak kórházban kezelni egy asszonyt, miután egy istállóépület szétszakadó darabjai megsebesítették. A meteorológiai szolgálat előzetes jelzése szerint a szél sebessége elérhette az óránkénti 130 kilométert is.

Az Emma szombatra elérte Hollandiát, és akadályozta az amszterdami nemzetközi repülőtér forgalmát - jelentette az ANP holland hírügynökség. A menetrend szerinti járatoknak mindössze harmadát tudták elindítani, mert csak egy kifutópálya volt használható. Ez az állapot körülbelül szombat délután négy óráig tart - közölték a hatóságok. A szél kisebb károkat okozott az országban: fák dőltek ki, tetők rongálódtak meg.

Németország: sínre dőlt fának ment a vonat

Németországban az előrejelzésekben sokkal viharosabb erejű szélre számítottak, de így is keletkeztek károk. A Kölnt Koblenzcel összekötő vasúti pályán, Brühl városa közelében egy gyorsvonat sínre dőlt fának ütközött. A mozdonyvezető megsérült. Az utasok mentesítő szerelvényeken és autóbuszokon folytatták útjukat. A szakaszt lezárták.

Képek Németországból és Ausztriából

Ugyancsak pályaszakaszokat zártak le Alsó-Szászországban és Bajorországban, valamint más német szövetségi tartományokban az ítéletidő okozta károk miatt. Például egy több mint 30 méter magas fenyő zuhant egy autóra, illetve a szél egy motorost az ellenkező irányba vezető sávba repített, ahol egy teherautónak ütközött, s azonnal életét vesztette. Ausztriában négy haláleset történt. Az orkán által gyökerestől kicsavart fák három autóst nyomtak agyon, míg a negyedik esetben egy "elszabadult" kőszikla zuhant egy taxi utasára.