Bernadett
0 °C
4 °C

Viharra figyelmeztet a meteorológus, a városháza és a katasztrófavédelem

2006.08.22. 17:33
Szinte egymással versengve adott ki egy Budapest felé közelgő viharról figyelmeztetést kedd délután a meteorológiai intézet, a katasztrófavédelem és a Főpolgármesteri Hivatal is. A városháza arra kéri a budapestieket, hogy menjenek zárt helyre, az ablakokat csukják be, és fák alatt ne tartózkodjanak.

Viharos széllel kísért zivatarra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), ezért figyelmeztető előrejelzést adott ki Dunántúl és Pest megye területére kedden 14 óra 17 perckor.

Figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

"A nyugati szél a középső országrészben, ma és holnap helyenként megerősödhet (40-45, néhol 50 km/ó). Szórványosan alakulhat ki zivatar, kisebb valószínűséggel az ország déli részén. Zivatar környezetében viharos /60-85 km/ó/ széllökésekre is számíthatunk" - tartalmazza az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján olvasható figyelmeztetés.

Figyelmeztet a katasztrófavédelem

A szerda éjfélig tartó előrejelzés szerint a piros színű riasztás Dunántúlra és Pest megyére vonatkozik. A riasztás így a főváros teljes területére is kiterjed.

A figyelmeztetést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is kiadta. A tájékoztatás szerint az ország nyugati részében piros viharjelzés van érvényben.

Figyelmeztet a városháza

Nem maradt le a Fôpolgármesteri Hivatal sem. A városháza közleménye szerint „körülbelül Szentgotthárd-Baja vonalában egyre több zivatar kialakulása valószínű. A zivatarokból lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék, viharos / 60-85 km/óra/ széllökések várhatóak. A térségben piros riasztás van érvényben.”

A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóságot információi szerint a főváros határát várhatóan 17 óra 20 perckor éri el észak- nyugati irányból a vihar. A 60-70 km-es széllökéseket villámlás és zápor kíséri az OMSZ ügyeletesének előrejelzése szerint.

A Fôpolgármesteri Hivatal ezért arra kéri a budapestieket, hogy a következő órákban lehetőleg zárt helyen tartózkodjanak, az ablakokat csukják be, és ha lehet fák alatt ne tartózkodjanak.