György
16 °C
24 °C

Ma is ránk törhet a vihar

2004.06.10. 08:29
Csütörtökön is előfordulhatnak heves, nagy erejű viharok - nyilatkozta az InfóRádiónak Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A meteorológus szerint a tegnapi orkánt az okozta, hogy nagy mennyiségű északi hideg levegő áramlott a meleg levegőjű Kárpát-medencébe.
Többször erősen megnövekszik a felhőzet, emellett délnyugaton több, északkeleten kevesebb napsütésre számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. Csütörtökön az északi, északnyugati szél többször megélénkül, északkeleten meg is erősödik, holnap mérsékelt marad a légmozgás.

A szél zivatarok környezetében viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 27, 32 fok között, északkeleten kevéssel 25 fok alatt valószínű.

Bozóki István meteorológus szerint a szerdai vihar 116 kilométeres sebességgel tombolt. Hasonló erősségű orkánra a hét bármely napján számíthatunk az északkeleti hidegfront miatt.

Pénteken eleinte napos időre számíthatunk, majd délután nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és főként a délután második felében alakulnak ki többfelé záporok, zivatarok, egy-egy erősebb zivatargócban jégeső is lehetséges. A nyugatias szél időnként megélénkül. Hajnalban 15-20 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 28, 33 fok között alakul.

Szombaton az átvonuló hidegfront hatására mérséklődik a nagy meleg. Elszórtan lesznek esős, záporos területek, de nagy mennyiségű csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél sokfelé lesz erős. Hajnalban 16,21 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Humán

Északkelet felől egy hidegfront súrolja hazánk térségét, de élettani hatása elsősorban az északnyugat felől a Kárpát-medencébe áramló, meleg levegőnek lesz. Csökkenhet a koncentráció képesség, feszültség, fáradékonyság jelentkezhet. Öltözzünk szellősen, nyáriasan. A légszennyezettség közepes, de a következő napokban erősödik a szennyezettség. A porkoncentráció kissé emelkedett.