Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hideg, eső és viharos szél a héten

2005.09.19. 09:21
Az elkövetkező napokban borongós, esős időre kell számítani. A hőmérséklet 16-17 fokig emelkedik csak, de a szél miatt még hidegebbnek érezhetjük a levegőt. Csütörtöktől néhány fokos melegedés várható, de a hétvégére megint változékony, esős, zivataros időt prognosztizálnak a szakemberek.
Magyarországon a hét elején erősen felhős, borult lesz az ég, csak átmenetileg szakadozik fel néhol a felhőzet. Ismétlődően sokfelé várható eső, zápor, délkeleten zivatar is kialakulhat, helyenként bőséges csapadék hullhat, az éjszakai órákban párássá válhat a levegő. A többfelé élénk északi, északkeleti szelet néhol erős, viharos széllökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7, 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 12, 17 fok között várható.

A kellemetlen idő szerdáig biztosan marad, csütörtöktől néhány fokos melegedés várható, de a hétvégére megint változékony, esős, zivataros időt prognosztizálnak a szakemberek.

Ingerült vagy fáradt lesz

Keleten még továbbra is hidegfronti, nyugaton viszont már melegfronti hatás érvényesül időjárásunkban, emiatt nehéz időszak előtt állnak a frontérzékenyek. Keleten ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek leszünk. A keringési rendszer panaszai is erősebben jelentkeznek, fokozottan ügyeljünk a gyógyszeres kezelésre. Nyugaton viszont a front hatására hamarabb elfáradunk, aluszékonyabbak leszünk.

Európa

A Brit-szigetektől a balti államokig egy magasnyomású zóna húzódik. Hatására ebben a térségben általában kevés a felhő, elvétve fordul elő kisebb eső. A Skandináv félsziget nagy részén egy ciklon okoz erősen felhős, csapadékos időt. A Földközi-tenger középső vidékén és Közép-Európa egy részén egy mediterrán ciklon hatására többnyire borult az ég, sokfelé esik az eső, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hull.

A hőmérséklet csúcsértéke a kontinens délkeleti, keleti tájain még eléri, helyenként meg is haladja a 30 fokot. Szárazföldünk nagy részén azonban jóval hűvösebb az idő. Nyugat- és Közép-Európában általában 11, 18 fok közé melegszik föl a levegő, a 60. szélességi körtől északra pedig napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

A következő 24 órában a Kárpát-medence időjárását az említett mediterrán ciklon alakítja, melynek hatására borongós, sokfelé csapadékos idő várható.