Huba
17 °C
33 °C

Idén százhetvenen fulladtak vízbe

2006.07.11. 09:53
Az év első felében már százhetvenen fulladtak vízbe, annyian mint tavaly az egész nyári szezonban - írja a Magyar Hírlap. A legnagyobb veszélyt a bányatavak és a sebes sodrású folyók jelentik.

Nem hivatalos adatok szerint idén már százhetvenen fulladtak a hazai folyókba és tavakba. A Duna harminchárom áldozatot szedett, ez a szám a kánikulai napokat és a sok fürdőzőt figyelembe véve majdhogynem kedvezőnek is értékelhető.

A Dunánál nagyobb veszélyt jelentenek a gyorsabb sodrású folyók, például a Körösök, de a bányatavak szedik a legtöbb áldozatot. Az első félév százhetven áldozatának többsége ezekben lelte halálát.

Idén ketten vesztették életüket a Balatonba. Egyikük még szezon előtt, másikuk két nappal ezelőtt. Az 58 éves férfi vasárnap a siófoki strandon lett rosszul, és hiába siettek a segítségére, már nem tudták az életét megmenteni. Volt olyan év, amikor több mint harmincan fulladtak a Balatonba.

Bár a Dunánál egyetlen hivatalos fürdőhely sincs, melegebb napokon több tucat helyen százával látni fürdőzőket. A dunai vízi rendészet reggeltől estig járőrözik a hét végeken.

A rendőrök a part közeli fürdőzőket békén hagyják, de a hidak, kikötők közelében, illetve Budapest teljes területén tilos a vízbe merészkedni. Akivel itt találkoznak, az nem ússza meg feljelentés nélkül. Az idén már kétszázhatvan szabálysértési eljárás indult.

Budapesten a Margitsziget a legveszélyesebb pont. A rendőrök többször találkoztak olyanokkal, akik megpróbálták átúszni a folyót, köztük többen részegen.