Alkoholhalál: orosz úri muri

2000.07.03. 14:20
A vodka helyett a keleti harcművészeteket kedvelő új orosz elnök sem tudja megváltoztatni a népéről kialakult sztereotip képet: rubel helyett vodkával fizetik őket, vodkát isznak víz helyett, állandóan részegek és nagyon hideg van.

Vodkában nincs hiány
Egy Vlagyivosztok közeli kikötőben a rendőrség anti-Bacchus ,,hadművelete" során három nap alatt 333 részegen hajót vezető embert tartóztatott le. A rekordot a múltévi, a szibériai területeken lezajló négynapos akció tartja, akkor 1000 embert tartóztattak le illuminált vezetés miatt. 2000. június 30-ig Oroszországban 15 ezer embert helyeztek őrizetbe ittas vezetés vádjával.

Az oroszok halálra isszák magukat

Zsirinovszij saját vodkamárkáját reklámozza
Egy angol orvosi magazinban megjelent felmérés szerint a mértéktelen ivászat és a fogyasztott alkohol minősége miatt ugrásszerűen megnőtt az alkohol miatti elhalálozások száma. A leginkább érintettek a 35 és 49 év közötti férfiak. A kutatás szerint egy orosz férfi szombaton, vasárnap vagy hétfőn leginkább alkoholmérgezés, baleset, erőszakos cselekmény következtében vagy vérkeringési zavar miatt hal meg. Hogy ugyanazon okok miatt kedden haljon meg egy orosz férfi, annak 10 százalékkal kisebb az esélye.

Az alkohol szezonálisan pusztít: a hideg orosz tél miatt alkohollal ,,fűtő", sporlósabb emberek számos esetben fagynak halálra az utcákon, nyáron pedig a vérkeringési betegségek alkohollal való "kúrálása" pusztít, de a fürdőzés részegen is az elterjedt halálozási módok közé tartozik. Az Interfax múlt heti jelentése szerint az idén Moszkva környékén 26-an fulladtak vízbe. A Kommerszant című naplilap pedig azt írta, hogy az orosz férfiak kétharmada részegen hal meg. Drasztikusan csökkent ezzel párhuzamosan a várható átlagos élettartam: férfiak esetében 1990-es 63,8 éves átlagról az 1994-es 57,6-ra, nők esetében 74,4 évről 71,1 évre.

Fekete házipálinka

Ebből tessék, ez olcsóbb!
A kedvenc nemzeti foglalkozás, az ivászat. Ez ellen az 1980-as évek közepén elindított, Gorbacsov-alkoholellenes kampánya sem tehetett semmit , sőt az otthoni, illegális pálinkafőzdék elterjedéséhez nagymértékben hozzájárult. 1997-ben az állam megszorító intézkedései ellenére sem sikerült a fekete alkoholgazdaságot visszaszorítani. Gazdasági szakértők szerint az oroszországi alkohol 40-50 százalékát illegálisan gyártják, az alkohol forgalmazásából származó adóbevételek pedig 16 százalékkal csökkentek. 2001-re húsz százalékos alkoholadó növelést terveznek, miután 1997 óta 40 százalékkal több adót kell fizetni érte.

Hódít a sör
Az utolsó három évben átlagban 25 százalékkal nőtt Oroszországban a sörfogyasztás. A forró nyári napokon hűsítő ital alacsony alkoholtartalma miatt nem örvendett túlzott népszerűségnek a vodkaivók körében. Úgy tűnik, nem is a sör, hanem annak menyisége számít: 1999 legnépszerűbb újítása a másfél literes műanyag palackban forgalmazott sör.
Úgy tűnik az oroszok mindenből vodkát csinálnak, minden alkoholtartamú keveréket megisznak, legyen az egészségügyi szesz, lakkoldószer vagy parfüm. Az otthoni készítésű keverékek minősége és összetétele sokszor a gyártó számára is titok, vasárnap Ulan-Ude városában öten meghaltak és további öt embert kórházba utaltak miután ,,házigyártmányú" vodkát fogyasztottak.

Rubel helyett vodka

1998 márciusában egy távolkeleti orosz halászati város feleségei nyílt levélben fordultak a helyi halásztársasághoz, azzal a kéréssel, hogy ezentúl férjeiket ne vodkába, hanem lehetőség szerint hússal, zöldségekkel, vagy kenyérrel fizessék ki. Oroszországban elterjedt, hogy a készpénzhiánnyal küszködő cégek termékekkel fizessék ki alkalmazottaikat. A halászfeleségek azzal vádolták a céget, hogy kész alkoholistákat csinál férjükből. A férjek nem nyilatkoztak az ügyben.

  • Tippek
  • Hírek