Auguszta
-4 °C
2 °C

Százötvennel ment be a kanyarba az ausztrál gyorsvonat

2004.11.17. 10:06
A rendelkezésre álló adatok alapján a szakértők megállapították, hogy jócskán túllépte a megengedett sebességet Ausztrália leggyorsabb vonatszerelvénye, aminek balesetében százhúsz utas sebesült meg hétfőn éjjel. Az első vizsgálatok alapján kizárták, hogy szabotázs történt volna.
Csodával határos módon maradt életben egy kisiklott gyorsvonat 157 utasa és hétfős személyzete Ausztráliában abban a balesetben, amelynek során egy biztonságosnak vélt szerelvény hét kocsija kisiklott, és földgyaluként tarolta le az útjába kerülő növényzetet.

Túl gyorsan ment

A szakértők befejezték az ausztráliai Queensland Rail vonatát ért baleset körülményeinek vizsgálatát, jelentette az AFP hírügynökség Bob Scheuber, a cég ügyvezető igazgatójára hivatkozva. A vonat fekete dobozának megvizsgálása, és a pályamenti adatrögzítő berendezések jelzései alapján megállapították, hogy szerelvény egy egyenes pályaszakasz végén nem lassított le, és a megengedett 60 km/órás sebesség több mint kétszeresével, 150 km/órás sebességgel hajtott be a kanyarba.


Klikk a képre!
Az egyenes szakaszon 150 km/óra a sebességhatár, azt azonban még mindig nem tudni, hogy miért nem lassított le a vonat a kanyar biztonságos bevételéhez szükséges jóval kisebb sebességre. Bob Scheuber szerint még korai kijelenteni, hogy a "gyorshajtás" miatt következett be a baleset, az is elképzelhető, hogy az első vagon első forgózsámolyával volt gond, azt ugyanis az incidens előtti napon cserélték ki.

Sok sebesült

A vonat utasai közül százhúszan megsérültek, amikor a Brisbane-ből Cairnsbe tartó gyorsvonat helyi idő szerint hétfőn éjfél körül balesetet szenvedett Bundaberg városától északra. A hét kisiklott kocsi útjában letarolta az erdei növényzetet, az egyik kocsi mélyen belefúródott a talajba. Egy másik annyira összeroncsolódott, hogy a bentrekedt ötven utast csak négyórányi erőfeszítés árán tudták kiszabadítani. A töbnyire égési, vágási, fej és mellkasi sérüléseket szenvedett utasokat helikopterekkel és buszokkal szállították a közeli kórházakba

Nem szabotázs

A baleset körülményeit még vizsgálják, az első vizsgálatok alapján azt biztosan kizárták, hogy szabotázs történt volna. A pályaszakaszt alig néhány órával a baleset előtt ellenőrizték, és az utasok sem vettek észre semmi rendkívülit. "Csak akkor ocsúdtam fel, amikor már repültem is kifelé az ajtón. Aztán már nem is volt vonat" - meséli egyikük, Frank Houdini, aki éppen aludt, amikor a vonat leugrott a sínekről. A biztonságosnak tartott vonat - Ausztrália leggyorsabb járata - óránként 160 kilométeres sebességre képes.

A műszaki mentés miatt az útvonal akár péntekig is járhatatlan lehet, ami miatt komoly fennakadásokra számítanak a korábban nagy utas- és teherforgalmat lebonyolító szakaszon. A queenslandi kormányzat szerint nincs szükség a gyorsvasút működésének átmeneti felfüggesztésére