Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hárommilliárdos csalással vádolják a Fidesz volt tanácsadóját

2003.06.25. 16:57
Összesen mintegy hárommilliárd forint jogosulatlan áfát vett fel a Fővárosi Főügyészség vádirata szerint Varga Tamás, illetve 23 társa 1996-99 között - értesült az MTI szerdán. A Fidesz volt gazdasági tanácsadója ellen csempészés, csalás, sikkasztás és más bűncselekmények miatt több büntetőeljárás is indult, első fokon többször is letöltendő szabadságvesztést kapott. Varga Tamás évek óta ismeretlen helyen tartózkodik.
Az ügyészség ötrendbeli folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó adócsalással, illetve magánokirat-hamisítással vádolja az elsőrendű vádlott Varga Tamást, aki ez alapján halmazati büntetésként akár 12 éves szabadságvesztéssel is sújtható.

Fiktív szerződések, körbeszámlázások

Az ügyészségnek a Fővárosi Bírósághoz benyújtott vádirata szerint a vádlottak létrehoztak és működtettek egy cégcsoportot, amely fiktív szerződések, meg nem valósult beruházások, valótlan tartalmú számlákkal igazolt teljesítések nyomán igényelt vissza jogosulatlanul áfát.

A vádlottak, akik tudatában voltak annak, hogy szerződésben vállalt kötelezettségeiket nem fogják teljesíteni, illetve a kiállított számlák valótlan tartalmúak, többször is alkalmazták a körbeszámlázásokra épülő módszert.

Varga Tamás elszökött

A vádpontokban szerepel többek között a főváros II., illetve XII. kerületében lévő egy-egy lakóparkkal kapcsolatos beruházás ügye is. Ez a büntetőeljárás az egyike azoknak az eljárásoknak, melyekben az ide vonatkozó törvénymódosítás miatt július 1-jéig érdemi döntést kell hozniuk a bűnüldöző hatóságoknak, azaz vádat emelni vagy megszüntetni az eljárást. Varga Tamás - aki 1990-92 között a Fidesz gazdasági tanácsadója volt - évek óta ismeretlen helyen tartózkodik, ellene távollétében folynak az eljárások, és nemzetközi elfogató parancsot is kibocsátottak.

Varga Tamás ellen a 90-es évek második felében csempészés, csalás, sikkasztás és más bűncselekmények miatt több büntetőeljárás is indult, és első fokon, nem jogerősen két bíróság is letöltendő szabadságvesztést szabott ki.

Egy Dunaferr-részvényekkel kapcsolatos bűnügyben a Dunaújvárosi Városi Bíróság orgazdaság miatt ítélte két és fél évre Varga Tamást, a megyei bíróság másodfokon felmentette, ám tavaly a Legfelsőbb Bíróság a Legfőbb Ügyészség indítványára felülvizsgálati eljárásban hatályon kívül helyezte a felmentést, és új eljárásra utasított.

Egy másik ügyben a Budakörnyéki Bíróság 2001-ben első fokon nem jogerősen szintén két és fél éves szabadságvesztésre ítélte Varga Tamást luxusautók Magyarországra csempészése miatt.