Valér
4 °C
8 °C

Egész Nápolyt elpusztíthatja a Vezúv

2006.03.07. 17:03
Nem készültek fel eléggé a Vezúv kitörésére az olasz hatóságok, vélik amerikai kutatók. A Katrina-hurrikánt követő káosz megismétlődésétől tartó tudósok szerint a hatóságok alulbecsülték a kitörés várható nagyságát, ami a tervekben szereplő 600 000-rel szemben valójában hárommllió embert és egész Nápolyt fenyegeti.

Alulbecslik a Vezúv jövőbeni kitörésének kockázatát az olasz hatóságok, jelentette ki több kutató. Az olasz kormány a Pompejit elpusztítóhoz hasonló méretű kitöréssel számolva hatszázezer nápolyi kitelepítésére vonatkozó terveket dolgozott ki, de egy kutatócsoport tanulmánya szerint a kitörés hárommillió embert veszélyeztet, írja a BBC.

Kutatásaik szerint az i.sz. 79-ben történt kitörésnél mintegy 3780 éve sokkal pusztítóbbra is volt már példa. Az amerikai Tudmányos Akadémia kiadványaként megjelent kutatás szerint a bronzkori kitörés nyomán a lávafolyam az északi lejtőkön 25 kilométerre is elfolyt, azaz teljesen beborította a modern Nápoly területét. Az első tizenkét kilométeren egy ilyen folyam mindent elpusztítana, írja a BBC.

A vulkántól keletre több tíz centiméternyi tajtékkő zúdult a földekre. Hasonló súly alatt a legtöbb mai épület teteje beomlana.

A tudósok szerint ráadásul a vulkáni ciklusok alapján jó esély van rá, hogy a vezúv legújabb kitörése hasonló méretű legyen. A vulkán nyolc, hasonló kitörése 2-3000 éves időközönként történt.

"A bronzkori kitörés üledéke fél-három méteres rétegben található meg Nápoly területén. A Pompejit elpusztító kitörés üledékének nincs nyoma" - érzékeltette a várható pusztítást Michael Sheridan, az egyik társszerző. Mint mondta, kutatásukat a Katrina-hurrikán tapasztalatai inspirálták.