Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Leggyengébb láncszem: kolumnistából domina

2001.08.15. 18:31
"Gyík vagy, kisanyám!" - az udvariassági okokból meg nem nevezett amerikai tévékritikus kifakadása jelzésértékű arra nézve, hogy az ünnepelt bulldózershow, a Leggyengébb láncszem terjeszkedése nem csak Magyarországon (TV2) váltott ki jól koreografált dührohamokat az eltiprandó áldozatokra leselkedő kommentátorokból.
A fentebb idézett, jellemzően amerikai kifakadás Anne Robinsonnak, az eredetileg brit televíziós műsor, a Weakest Link kitalálójának és vezetőjének szólt. De ez csak egy a sok közül: az amerikai lapok egy emberként hördültek fel a brit kulturális invázió újabb eleme láttán. "Humortalan", "olcsó", "csúnya", "tapló", "csúnya" (még egyszer) - dörögnek a jelzők az újságokban. A gyöngyszem: "Robinson Mary Poppins és Pol Pot (a hetvenes évek kambodzsai diktátora és tömeggyilkosa - a szerk.) szerelemgyereke" - deklarálta az általában megfontoltan nyilatkozó Washington Post. Az amerikaiaknak láthatólag nem fekszik a brit humor.

Weakest Link
De mindez persze mindegy. A Weakest Link Amerikában is pörög, nézettsége, ha nem is dönt meg "minden rekordot", szépen ott figyel az élvonalban. Csak az első műsort 17,5 millióan nézték. A feketébe öltözött Robinson, akinek egyébként remekül áll az agresszív stílus, számítóan mosolyog: "Azt hiszem, az átlagos amerikai sokkal jobban ki tudja fejezni magát, az érzéseit, hogy mit gondol, mint a visszafogottabb, zárkózottabb britek" - indokolja egy interjúban műsora újvilági sikerét.

Napi tízmillió néző

Azért panaszra Britanniában sincs ok. A Weakest Link a BBC nagyágyúja. Először 2000 nyarán mutatták be, mindjárt 68 darabot, de annyira sikeres volt, hogy azóta is folyamatosan játsszák. Sőt: spéci különszámokat is nyomnak, az egyikben például az East Enders (az angol Szomszédok) szereplői gyűrik egymást. A nézettség olyan magas, hogy kiszivárgott hírek szerint a BBC e műsor különszámával akarja megnyerni a szombat esti nézőversenyt, letaszítva az ITV futballközvetítését. Átlagosan 28 százalékos részesedésével előkelő helyet foglal a zsúfolt brit mezőnyben, nemrég pedig megverte a korábbi rekorder Who wants to be a millionare?-t is. 10 millió néző, 39 százalék.

Kolumnistából domina

Ami a főhős-műsorvezetőt illeti, az 56 éves, elvált, exalkoholista Anne Robinson imádja a szerepet. "Szeretek domináns karaktert alakítani, és ha még Armani bőrruhákat is viselhetek hozzá, az egyenesen fantasztikus" - mondja egy interjúban. A szerep illik is hozzá, Robinson ugyanis "kemény csaj". A hatvanas években kezdett el dolgozni újságíróként, amikor a szakmát még teljes egészében a férfiak uralták. Már 1967-ben a jobboldali üvöltőlap, a Daily Mail munkatársa volt, azóta pedig szinte az összes londoni újságnak dolgozott, és állítólag ő a brit sajtótörténelem legjobban fizetett női munkatársa. (Tavaly kétmillió fontot keresett.)

Anne Robinson
A TV Times brit tévémagazin olvasói nemrég a legdurvább női televíziós személyiséggé választották. Saját bevallása szerint ő csak kimondja, amit mások gondolnak. "A műsor összeesküvés köztem és a nézők közt. Kíváncsiak vagyunk, hogy mégis mi a fenét keresnek ezek az alakok a tévében" - mondta a BBC-nek.

A brit műsor egyébként technikailag ugyanolyan, mint a magyar, az előadás azonban egy kicsit vérbőbb. Az angolok eleve lazábban fogják fel a dolgot, nem lehajtott fejjel mennek a vágóhídra, vissza-visszabeszélnek az egyébként rendíthetetlen és verhetetlen Robinsonnak.

Export: mindenhová

Nagy-Britannián és az Egyesült Államokon kívül már szinte az összes európai országban játsszák, vagy tervezik játszani a műsort. De van új-zélandi, ausztrál, kanadai és egy csomó latin-amerikai verzió is. Becslések szerint a licensz a következő 5-10 évben 30 millió fontot (12 milliárd forint) hoz a BBC-nek. Minden országban saját műsorvezető van, egyedül az Egyesült Államok kapja az eredeti és egyetlen Anne-t (hatéves szerződés köti az NBC-hez, az összegről nem szól a fáma). A műsorvezető mindenhol nő, csak az ír verzió kapott férfi kínzómestert.

Beszólásgyűjtemény az eredetiből
"Aaron, ez meglepően jó kör volt. Véletlen?"
"Gordon, ébresztő!"
"Jon, négy kérdésből négy rossz. Ennyire nincs kedve?"
"Fantasztikus, Caroline. Megkérdeztem, hogy a tízes számrendszer bevezetése előtt hány penny volt egy fontban. Maga szerint száz. Mégis mi értelme lett volna akkor bevezetni az új számrendszert?"
"Darren, biztos, hogy jó helyen jár?"
"Lionel, maga tanult ember?"
"Nem túlsúlyos maga, Roy?"

Különdíj: "Maga a legostobább ember, akivel valaha találkoztam." (Ezen a ponton még egyetlen kérdés sem hangzott el.)