György
14 °C
24 °C

Kommandósok szállták meg a Westendet

2001.07.10. 12:42
Kommandósok tettek ártalmatlanná hétfő este három férfit a Westendnél, miután életveszélyes fenyegetéssel zsaroltak ki több millió forintot egy vállalkozótól. A megbízó egy budaörsi nő volt, aki négymilliós kamattal hatmillió forintot kölcsönzött az építési vállalkozónak, de a lejárat előtt vissza akarta szerezni pénzét.
Az ORFK Bevetési Egysége három férfit fogott el hétfő este a Westend City Center bejáratánál, miután egy pénzzel teli borítékot adott át nekik egy budapesti vállalkozó. Egy budaörsi nő tízmillió forintos tartozást akart behajtani a megfenyegetettől, ezért bérelte fel a három fiatalembert - mondta el Horváth Attila, a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője.

A bevásárlóközpont előtt fogták el a három férfit
Az építési vállalkozó négymillió forintos kamattal hatmillió forint kölcsönt vett fel a budaörsi nőtől, de a visszafizetésre még három év állt rendelkezésére. Az uzsorás időközben meggondolta magát, és vissza akarta szerezni a pénzét, ezért kapcsolatai révén behajtókat bérelt fel.

A három férfi egy budaörsi házba invitálta a férfit, ahol megverték, majd nyomatékul kést szorítottak a nyakához. Közölték vele, amennyiben nem adja át tartozásának nagy részét hétfő délutánig, porig rombolják házát. A fizetési határidőre később telefonon keresztül életveszélyes fenyegetéssel is figyelmeztették a vállalkozót.

Kívül-belül kommandósok

A megfenyegetett férfi hétfő délután a rendőrséghez fordult, így kommandósok kíséretében ment aznap este a Westend bejáratánál lévő kávézóba. A pénzzel tömött boríték átadása után az elkövetők kijöttek az épületből, de a kommandósok azonnal lecsaptak rájuk. Horváth Attila elmondta, akkor sem lett volna esélyük a menekülésre, ha az épület belseje felé veszik az irányt, mert ott is várták őket. A pénzbehajtók egyébként szúró-, vágó- és ütőeszközökkel fegyverkeztek fel.

Esélyük sem volt a menekülésre
Az akció további részleteiről a rendőrség nem kívánt információval szolgálni, így azt sem lehet tudni, pontosan mekkora összeg volt a borítékban. A gyakorlat azonban általában az, hogy a megjelölt bankjegyeket a rendőrség kasszájából kölcsönözik, és a beszélgetést is rögzítik.

Önbíráskodásért kell felelniük

A rendőrség önbíráskodással gyanúsítja a három férfit és a negyvenkét éves nőt, aki beismerő vallomást tett. A huszonnyolc éves K. Róbert, a harmincegy éves K. László és a harminchárom éves V. Benő jelenleg őrizetben van, a budaörsi kapitányság pedig kérte az ügyészséget, hogy tegyen javaslatot előzetes letartóztatásukra. A felbujtó szabadlábon védekezhet.