Aliz
6 °C
14 °C

2008-ban nem lesz jó hosszúvíkend-termés

2007.10.09. 08:26
Az év hátralévő hónapjában több hosszú hétvége lesz, mint jövőre egész évben. 2008-ban mindössze három munkanap áthelyezésére lesz szükség. A Népszabadság kiszámolta, mit hoz a naptári konstelláció.

Az utolsó negyedévben minden hónapra jut hosszú hétvége, sőt 2007 dupla víkenddel búcsúzik majd. Az október 23-i ünnep előtti hétfő helyett az előző szombat lesz a munkanap. A november 2-i mindenszentek napja az idén csütörtökre esik, ezért a következő napot október 27-én kell ledolgozni a munkahelyek többségében. A karácsony most négynapos lehet, ennek azonban az az ára, hogy a december 24-e helyett az előző szombatot, 22-ét jelölték meg munkanapként. Az ugyancsak hétfőre eső szilvesztert pihenőnapnak tekintik, helyette azonban december 29-én, szombaton dolgozni kell. Igaz, vélhetően nem sokan teszik ezt, mert a tapasztalatok szerint ebben az időszakban szinte az egész ország szabadságon van.

A mindenkori szakminiszter rendelete szerint ugyanis, ha a tíz munkaszüneti nap valamelyike keddre vagy csütörtökre esik, az ünnep és a hétvége közé eső hétfőt, illetve pénteket pihenőnappá nyilvánítják - írja a Népszabadság.

Jövőre nem lesz az ideihez hasonló szerencsés naptári konstelláció, sok ünnep esik a hét közepére, vagy szombatra, vasárnapra, ezért kevesebb lesz a munkanap-áthelyezés. Először munka ünnepe körül szabják át a naptárt, hogy aztán egybefüggően négy napig maradhassanak otthon a dolgozók. 2008. október 18-án, szombaton kell majd dolgozni a péntekre eső 24-e helyett, hogy a forradalom év fordulója négy napos munkaszünet lehessen. A harmadik hétvége hosszabbítás karácsonykor lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?