Huba
17 °C
33 °C

2008-ban nem lesz jó hosszúvíkend-termés

2007.10.09. 08:26
Az év hátralévő hónapjában több hosszú hétvége lesz, mint jövőre egész évben. 2008-ban mindössze három munkanap áthelyezésére lesz szükség. A Népszabadság kiszámolta, mit hoz a naptári konstelláció.

Az utolsó negyedévben minden hónapra jut hosszú hétvége, sőt 2007 dupla víkenddel búcsúzik majd. Az október 23-i ünnep előtti hétfő helyett az előző szombat lesz a munkanap. A november 2-i mindenszentek napja az idén csütörtökre esik, ezért a következő napot október 27-én kell ledolgozni a munkahelyek többségében. A karácsony most négynapos lehet, ennek azonban az az ára, hogy a december 24-e helyett az előző szombatot, 22-ét jelölték meg munkanapként. Az ugyancsak hétfőre eső szilvesztert pihenőnapnak tekintik, helyette azonban december 29-én, szombaton dolgozni kell. Igaz, vélhetően nem sokan teszik ezt, mert a tapasztalatok szerint ebben az időszakban szinte az egész ország szabadságon van.

A mindenkori szakminiszter rendelete szerint ugyanis, ha a tíz munkaszüneti nap valamelyike keddre vagy csütörtökre esik, az ünnep és a hétvége közé eső hétfőt, illetve pénteket pihenőnappá nyilvánítják - írja a Népszabadság.

Jövőre nem lesz az ideihez hasonló szerencsés naptári konstelláció, sok ünnep esik a hét közepére, vagy szombatra, vasárnapra, ezért kevesebb lesz a munkanap-áthelyezés. Először munka ünnepe körül szabják át a naptárt, hogy aztán egybefüggően négy napig maradhassanak otthon a dolgozók. 2008. október 18-án, szombaton kell majd dolgozni a péntekre eső 24-e helyett, hogy a forradalom év fordulója négy napos munkaszünet lehessen. A harmadik hétvége hosszabbítás karácsonykor lesz.