Elhunyt Willy, a kiszabadítandó delfin

2003.12.13. 16:58
A "Szabadítsátok ki Willyt! kardszárnyú delfin főszereplőjét a világsikert követően megpróbálták visszavadítani, de visszatért az emberekhez. Szerettei gyászolják.
Elpusztult Keiko, a kardszárnyú delfin a Szabadítsátok ki Willyt! mozifilmek közkedvelt főszereplője. A 6 tonás delfinnel, amely tavaly nyár óta élt a Norvégia északnyugati partján található Taknes fjordban, tüdőgyulladás végzett.

Az emberekhez rendkívül ragaszkodó gyilkos bálnának is nevezett kardszárnyú delfin 27 éves volt. Gondozói szerint Keikót nagyon hirtelen terítette le a betegség, és gyorsan el is vitte. A gyilkos bálnák átlag 35 évet élnek.

Így élt Willy

Willy (balról), még egészségesen
Willy (balról), még egészségesen
A 7 és fél méter hosszú, fekete-fehér színű orkát 1979-ben fogták be Izland partjai előtt, majd 1985-ben eladták egy mexikói vidámparknak. Ezt követte a filmkarrier, amelynek nyomán Keiko egy newporti medencébe került.

A cetfélékkel rokon kardszárnyú delfint azonban nem csak a filmekben akarták kiszabadítani, hanem a valóságban is: alapítványt hoztak létre Keiko visszailleszkedésének segítésére. Az orka így kerülhetett az amerikai légierő átalakított repülőgépén Izland egyik elkerített öblébe, ahol gondozói fokozatosan tanították a szabad életre. Több évig hajóval kísérték ki a nyílt tengerre, hogy ott "orkacsordákkal" találkozzon, illetve halakra vadászhasson. Bár gondozói abban reménykedtek, hogy Keikót befogadja egy bálnacsapat, a delfin mindig visszatért hozzájuk.

Tavaly nyáron azonban váratlanul útra kelt az egyik bálnarajjal. Norvégia partjainál kötött ki, így aztán gondozói is áttelepültek Norvégiába, és Keikót a Taknes fjordba költöztették. A delfin itt szabad életet élhetett, bármikor elhagyhatta a fjordot, ő azonban állandóan visszatért az emberekhez.