Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Obszcén viccekkel zaklattak egy fővárosi egyetemen

2006.05.02. 16:47
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint az egyenlő bánásmód követelményét megsértette az a férfi, aki egy fővárosi egyetemen zaklatott egy takarítónőt.

Obszcén viccekkel zaklatta női alkalmazottját egy fővárosi oktatási intézmény munkahelyi vezetője. A nő egy közelebbről meg nem nevezett budapesti egyetemen takarítónőként dolgozott, a próbaidő elteltét követően viszont nem alkalmazták tovább, mivel sérelmezte közvetlen főnöke durva, megalázó, önkényes viselkedését, ami obszcén viccek folyamatos meséléséből, homályos célozgatásokból állt.

Nem alkalmazták tovább

Munkahelyének elvesztése után a nő az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, ugyanis miután az obszcenitást szóvá tette, felmondtak neki. A panasz szerint aki nem "értékelte" a főnök durva poénjait, azzal "kiszúrt" a főnök.

Gregor Katalin, az EBH jogtanácsosa elmondta, hogy az eljárás alá vont férfi "megsértette az egyenlő bánásmód követelményét és magatartása kimerítette a zaklatás törvényi tényállását". A férfinak - aktív együttműködésére tekintettel - a hatóság szankcióként megtiltotta a további zaklatást.

Legutóbb 2004-ben kapott nagyobb nyilvánosságot zaklatási ügy Magyarországon. Akkor az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal egyik vezetőjét gyanúsították meg azzal, hogy rendszeresen fogdosta beosztottját. A bíróságig jutó ügyben végül nem a férfit, hanem a nőt marasztalták el, aki az ügyről beszámolt.