Olivér
5 °C
8 °C

Pénzbüntetést kaphatnak a Zsanett-ügyben felmentett rendőrök

2008.03.18. 17:52
Az ügyész bizonyítottnak látja, hogy a korábban erőszakkal vádolt rendőrök engedély nélkül kísérték haza Zsanettet és szabálysértése miatt nem jártak el ellene. Az öt rendőrt kötelességszegéssel vádolják, mert elhagyták szolgálati helyüket.

Befejezte a bizonyítási eljárást kedden a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a Zsanettet hazakísérő rendőrök perében. Azt öt egyenruhást szolgálatban elkövetett kötelességszegéssel, illetve hivatali visszaéléssel vádolják, mert az iratok nélkül autót vezető fiatal lányt parancsnoki engedély nélkül hazakísérték a papírjaiért, és szabálysértése miatt nem jártak el ellene.

Eredetileg az ügyben szereplő rendőrtiszt-helyetteseket és zászlósokat azzal gyanúsították, hogy 2007. május 4-én, hajnalban megerőszakolták az akkor 21 éves lányt, akit a fővárosi Múzeum körúton igazoltattak - de végül nem emeltek vádat ellenük az erőszak és a vesztegetés miatt. Zsanett jogi képviselője, Tuza Péter néhány nappal ezelőtt pótmagánvádas eljárást kezdeményezett az állítólagos nemi erőszak miatt.

Keddi vádbeszédében az ügyész bizonyítottnak látta, hogy a rendőrök elkövették a hivatali visszaélést, illetve a kötelességszegést, és ezért mind az ötük esetében pénzbüntetést indítványozott. A védők szerint védenceik nem követtek el bűncselekményt, ezért felmentésüket kérték.

A védők emlékeztettek arra, hogy az eredeti gyanúsítás "az ország közvéleményét először felháborította, majd megosztotta", ezért került az ügy az érdeklődés középpontjába.

A tárgyalás pénteken folytatódik, a vádlottak akkor élhetnek az utolsó szó jogával, majd ítélet várható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?