Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Pénzbüntetést kaphatnak a Zsanett-ügyben felmentett rendőrök

2008.03.18. 17:52
Az ügyész bizonyítottnak látja, hogy a korábban erőszakkal vádolt rendőrök engedély nélkül kísérték haza Zsanettet és szabálysértése miatt nem jártak el ellene. Az öt rendőrt kötelességszegéssel vádolják, mert elhagyták szolgálati helyüket.

Befejezte a bizonyítási eljárást kedden a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a Zsanettet hazakísérő rendőrök perében. Azt öt egyenruhást szolgálatban elkövetett kötelességszegéssel, illetve hivatali visszaéléssel vádolják, mert az iratok nélkül autót vezető fiatal lányt parancsnoki engedély nélkül hazakísérték a papírjaiért, és szabálysértése miatt nem jártak el ellene.

Eredetileg az ügyben szereplő rendőrtiszt-helyetteseket és zászlósokat azzal gyanúsították, hogy 2007. május 4-én, hajnalban megerőszakolták az akkor 21 éves lányt, akit a fővárosi Múzeum körúton igazoltattak - de végül nem emeltek vádat ellenük az erőszak és a vesztegetés miatt. Zsanett jogi képviselője, Tuza Péter néhány nappal ezelőtt pótmagánvádas eljárást kezdeményezett az állítólagos nemi erőszak miatt.

Keddi vádbeszédében az ügyész bizonyítottnak látta, hogy a rendőrök elkövették a hivatali visszaélést, illetve a kötelességszegést, és ezért mind az ötük esetében pénzbüntetést indítványozott. A védők szerint védenceik nem követtek el bűncselekményt, ezért felmentésüket kérték.

A védők emlékeztettek arra, hogy az eredeti gyanúsítás "az ország közvéleményét először felháborította, majd megosztotta", ezért került az ügy az érdeklődés középpontjába.

A tárgyalás pénteken folytatódik, a vádlottak akkor élhetnek az utolsó szó jogával, majd ítélet várható.