Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Szárzúzógép alá esett egy hétéves kislány

2006.11.08. 14:02
Halálos baleset történt november 4-én, szombaton este a Tolna megyei Fürgeden, a tragédia egy hétéves kislány életét követelte.

Egy helybéli idős férfi kukoricaszárat aprított traktora mögé kötött géppel, és unokája felkéredzkedett a traktorra. A kislány - miközben nagypapája a traktort vezette - hirtelen kiesett a mezőgazdasági jármű hátsó ablakán.

A gyermek olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, erősítette meg a HavariaPress információit Farkas Jánosné, a tamási rendőrkapitányság illetékese.

Egy helybéli az Indexnek úgy fogalmazott, hogy szárzúzógép a gyermek "kis fejét teljesen tönkrevágta". A nagypapa - O. J., fürgedi lakos - a baleset miatt sokkot kapott, kórházba kellett szállítani. A rendőrséget egy helybéli értesítette, mivel a baleset hírére összetóduló rokonok közt lincshangulat kezdett kialakulni.

A nagypapát dolgos, családját szerető, gyermekeiért sokat tevő embernek ismerik az alig hétszáz lelkes faluban. A kislány a kedvenc unokája volt, ha lehetett, mindig vitte magával a traktorral. Az idős férfi egy vállalkozónak dolgozott, kerteket rendezett, az őszi betakarítás után a földeken maradt növényi szárakat, tarlómaradványokat aprította a géppel.

A traktor mögé kötött gép egy úgynevezett "vz", azaz vízszintes tengelyű szárzúzó volt. Az ilyen zúzók leginkább a talajmaró gépekhez hasonlítanak, azzal a különbséggel, hogy vágószerkezetük - különféle, a feladathoz igazítható lengőkések sorozata - a talajfelszín felett dolgozik. A kislánynak gyakorlatilag esélye sem volt az életben maradásra, a gyorsan daráló kések közé került gyerek azonnal meghalt.

A tragédia a jogi minősítés megváltozása miatt csak szerdán került nyilvánosságra. Először még csak közlekedési balesetnek minősítették a szombati esetet, azonban felmerült a foglalkozási szabályok megsértése is, így a tragédiát a megyei rendőrkapitányság vizsgálja majd a továbbiakban. A szerencsétlenül járt kislány nagypapája ellen halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak eljárást.