Bee Gees-dalokkal támad a Foo Fighters: diszkólemezt adnak ki a rockerek

2021.06.18. 07:01
Meglepő dologra szánta el magát a Foo Fighters. A zenekar Dee Gees névre váltva egy diszkós hangvételű lemezzel jelentkezik, amelyen úgy énekel Dave Grohl, ahogy még soha!

Dee Gees név alatt ad ki új albumot a Record Store Day, azaz a lemezboltok napja alkalmából, július 17-én a Foo Fighters – írja az nme. A banda erről a közösségi oldalán számolt be, nem titkolván, amire valójában már az elnevezés is erőteljesen utal, mégpedig hogy a korong ezúttal a megszokotthoz képest egészen más hangvételű dalokat tartalmaz:

a Hail Satin konkrétan egy diszkólemez lesz.

A februárban megjelent Medicine at Midnight folytatásaként érkező, 10 számos kiadványon négy The Bee Gees-feldolgozás, továbbá Andy Gibb Shadow Dancing című dalának átirata és a Medicine at Midnight öt számának élő verziója hallható majd. A dalok közül a Foo Fighters egyébként februárban már bemutatta a The Bee Gees 1976-os You Should Be Dancing című klasszikusát Jo Whiley műsorában a BBC Radio 2-n, amely később aztán a YouTube-ra is felkerült.

Hogy hogyan került képbe a The Bee Gees, arról Dave Grohl korábban azt nyilatkozta, mindennap lejártak a stúdióba, hogy filmezzenek és dalokat rögzítsenek, azon a napon volt egy listájuk arról, miket kellene csinálniuk, és ezen többek közt az is szerepelt, hogy rögzítsenek egy dalfeldolgozást Jo Whiley-nak. Miközben beszélgettek, valaki rákérdezett, hogy látta-e a Bee Gees-dokumentumfilmet. Na most Dave Grohl állítása szerint ő az utolsó ember a földön, az egyetlen, aki ezt nem nézte meg. Erre dobta be, hogy miért nem csinálnak egy Bee Gees-dalt. Hogy hogyan képzelte, arra csak annyit mondott: úgy, mint ők.

„Soha életemben nem énekeltem így” – jelentette ki Dave Grohl, aki eddig azt sem tudta, hogy a hangjával képes ilyesmire. 

Ez volt a legkönnyebb dal, amit valaha énekeltem!

A frontembernek sikerült extra rövid időn belül, összesen 6 perc alatt végeznie a nótával. Viccesen meg is jegyezte, hogy talán az elmúlt 25 évben is ezt kellett volna csinálnia. 

Bár Grohl soha nem találkozott a Bee Gees tagjaival, az ő életéből sem maradt ki a legendás formáció. A rockzenész elmesélte, hogy a Miamiban élő unokatestvérei a Bee Gees-őrület idején egészen közel laktak a zenekar tagjaihoz. 1979-ben, amikor meglátogatta őket, le-föl száguldoztak a környéken, hátha megpillantják őket, ez viszont sehogy sem jött össze nekik. A sztori vége az lett, hogy az unokatestvéreitől elhozott egy kiskutyát, amely életének 16 évét Bee Gee néven élte le.

Az érkező lemez tracklistája:

  1. You Should Be Dancing
  2. Night Fever
  3. Tragedy
  4. Shadow Dancing
  5. More Than A Woman
  6. Making A Fire
  7. Shame Shame
  8. Waiting On A War
  9. No Son Of Mine
  10. Cloudspotter

A Foo Fighters egyébként hosszú kihagyás után, nagyon sok magyar rajongó örömére 2017-ben a Budapest Arénában, 2019-ben pedig a Sziget Fesztiválon koncertezett. Az egyik legszerethetőbb rockzenekar utóbbin egy lányt és egy kerekesszékes fiút invitált a színpadra, életre szóló élményt okozva nemcsak nekik, hanem mindenkinek, aki ott volt, és látta, ahogy a rajongóival bánik a zenekar.