Még kávés sonkát is kóstolhat a balatonkenesei Pörcben
További FOMO cikkek
- Lezárul egy korszak, visszavonul a Simpson család legendás hangja
- Végrehajtók érkeztek Péter Szabó Szilvia budapesti otthonához
- Csiszár Gergő: A tartalomgyártók munkája ugyanolyan értékes, mint bármely más szakma kiválóságaié
- Medveczky Ilona a Barcelona futballistájáról: Azt hittem, belehalok, akkora volt a férfiassága
- Nehéz időszakáról vallott Balogh Levente: A Blaha Lujza téren omlottam össze, szerencsére a mentők hamar kiértek
A balatonkenesei Pörc Bisztró és Delikát legendás helynek számít, amit nagyon sokan emlegetnek. A tulajdonos Kocsis Jenő annak idején egy százötven éve hentesárukkal foglalkozó család ötödik generációját képviselve nyitotta meg az üzletét, hogy továbbvigye a régi hagyományokat. Azt mondja, nyomot szeretne hagyni a kereskedelem és a vendéglátás térképén, mindezt úgy, hogy a családi tradíciókat új köntösbe öltöztetve mutatja meg a világnak.
„Tulajdonképpen minden olyan dolgot felhasználtam, amit a családomtól örököltem; a kolbászokat az öregapám füstölőállványán tartom, és régi, nem digitális mérleggel dolgozunk, hogy meghozzuk ennek az egész közegnek a létjogosultságát és az érzését” – magyarázta Kocsis Jenő.
Ha valaki bejön a Pörcbe, akkor az érezni fogja, hogy a Pörcben van, hiszen ez az illat, ami nálunk van, szerintem ez sehol nincs.
Hogy miért pont Pörc lett a hely neve, arra a tulajdonos annyit mondott, azért, mert ez volt akkor az egyik legtöbbet használt húsipari kifejezés, amit ha a magyar ember meghall, biztos, hogy összefut a nyál a szájában. A húsipari termékeikről annyit kell tudni, hogy nagy részüket maguk állítják elő. Nagyon büszkék például a marhacombsonkájukra, ami füstölés előtt heteken keresztül egy vegyes, fűszeres pácban érlelődik, amelyben kávé is van, így sokan kávés sonkaként keresik. A delikát termékek sem akármilyenek, helyi termelőktől származnak a lekvárok, a torma, a méz, a teák és a különböző fűszernövények.
„Próbálunk nagyon arra törekedni, hogy klasszikus értékeket teremtsünk, klasszikus értelemben lévő eleganciában, és egy olyan üzletet létrehozni, mint egy régi szatócsbolt, ahova az emberek bejárnak, megismerik egymást, és tudnak egy kicsit beszélgetni. Tehát olyan klubszerű is valahol ez a történet” – magyarázta Kocsis Jenő, hozzátéve:
Az a legfontosabb talán, hogy őszinték vagyunk. Hogy valóban azt adjuk, amit kínálunk.
A népszerű hentesbolt az elegáns, nyakkendős eladókkal, a pult üvege mögött tornyosuló tepertőhalmokkal, a hagyományos mérleggel és a falon az ősök fotóival azonban csak az első lépés volt az úton. A delikát később rostlapos-teraszos street food szekcióval bővült, majd 2018 nyarán elindult a bisztró hangulatos kerthelyiséggel, helyi termelők és a helyi erdők-mezők alapanyagaira épülő szezonális étlappal, farm-to-table szemlélettel. A magyar gasztronómiai örökség megismertetését is célul tűzték ki, egészen a honfoglalók tányérjáig visszanyúlva: az étlapon csücsür, azaz bárányhússal töltött tésztabatyu is található.
(Borítókép: Best of Balaton)