El kellett halasztani Sebestyén Balázsék csíkszeredai bejelentkezését

2021.09.01. 08:11

A székelyföldi Hargita megyében található Csíkszeredán rádiózott volna Sebestyén Balázs, Vadon János és Rákóczi Ferenc a Rádió 1-gyel szeptember 3-án, azonban úgy tűnik, lemondták a tervet, és későbbi időpontra halasztják – adta hírül a Székelyhon.

Az esettel kapcsolatban a csíkszeredai polgármesteri hivatal is közleményt adott ki, amelyben egyebek között azt írták:

Balázsék műsora jelenleg Magyarország legnagyobb hallgatottságú reggeli adása, ezért mi óriási lehetőséget láttunk abban, hogy 4 órán át Erdélyről, Székelyföldről és Csíkszeredáról beszéljenek benne, és ezáltal az itteni magyarok, székelyek élete, világa eljusson olyan anyaországi magyarok otthonaiba is, akik ritkábban hallanak rólunk

 – idézték fel az eredeti elképzelést.

Az utazást a Csíki Sör, a Csíki Csipsz, a csíkszeredai városháza és Hargita Megye Tanácsa biztosította volna, ám utazásuk hírére több rosszindulatú bejegyzés és hozzászólás jelent meg a közösségi médiában. Legtöbbjük egy korábbi elszólását rótta fel Sebestyén Balázsnak, miszerint évekkel ezelőtt egy másik rádióműsorban arra kért egy erdélyi betelefonálót, hogy az anyanyelvén köszönjön el, arra számítva, hogy azt román nyelven teszi majd meg.

A Rádió 1 reggeli műsorában Sebestyén Balázsék is hosszasan beszélgettek a halasztás okairól, állításuk szerint több mint tíz éve tervezik az erdélyi kiszállást. A médiaszemélyiség az esettel kapcsolatban ott úgy fogalmazott:

Sok-sok évvel ezelőtt volt egy rettenetes, béna, ostoba, szerencsétlen elszólásom.

Ezt azzal indokolta, hogy egy olyan élethelyzet volt, amikor a rádiós műsorvezető egyszerűen fáradt, és nem figyel oda rendesen a betelefonálóra. Az említett elszólásért mindenesetre már akkor, helyben elnézést kért, mint közölte, nem akart senkit megbántani. 

Betelefonált valaki, mint kiderült, Erdélyből, de én annyit tettem össze, hogy Romániából telefonál, és azt gondoltam, hogy ő egy olyan srác, aki megtanult magyarul, de ő Romániában él, és megkértem, hogy mondjon valamit az ő saját anyanyelvén. A srác teljesen normálisan lereagálta, hogy hát erdélyi vagyok, nekem magyar az anyanyelvem, mire én abban a pillanatban mondtam, hogy ne haragudjon. A következő megszólalásban elnézést kértem, borzasztó hibának tartottam, de aki ismeri a műsort, azt pontosan tudja, hogy ebben semmiféle bántó szándék nem volt, mindenki értette, hogy ez egy elszólás volt, a srác sem sértődött meg rajta

– idézte szavait a Székelyhon. Az elhalasztásról továbbá azt mondták, egy kicsi, de hangos csoport szerette volna a tervezett látogatást elrontani azzal, hogy odamennek az adás helyszínére bekiabálni, hangoskodni. Szomorúak a látogatás lemondása miatt, de hozzátették:

Attól senki sem tud minket elrettenteni, hogy akár magánemberként, akár műsorként elmenjünk Erdélybe. Mi sem szoktunk cserben hagyni senkit, most sem szeretnénk, tervezzük ezt újra.

A Székelyhon megkeresésére Korodi Attila csíkszeredai polgármester arról beszélt, hogy a halasztás oka összetett kérdés, de úgy vélte, példásan jártak el abban a tekintetben, hogy nem akarták megosztani a közösséget.